Missbrukande vårdpersonal får fortsätta jobba – utan kontroller: ”Allvarligt”

Läkare med patient på sjukhuset.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Narkotikamissbrukande läkare och rattfylleridömda ambulanssjuksköterskor kan arbeta vidare utan att tillsynsmyndigheterna får veta något. Nu väcks krav på regeländring.

En neurokirurg dömdes för grovt rattfylleri i Linköping och gjorde sedan fel under en operation så att patienten blev förlamad. Ivo fick inte veta något förrän över ett år efter domen, när en anonym privatperson tipsade. Det skriver Corren i en granskning som publiceras i dag.

Ett systemfel

Corren har granskat elva domar där legitimerad vårdpersonal dömts för missbruksrelaterad brottslighet. Domarna gäller åtta olika läkare och sjuksköterskor. Ingen av domarna har skickats till Ivo, trots att regelverket kräver det. I tre av fallen känner Ivo fortfarande inte till brotten.

– Domstolarna bryter ju givetvis inte uppsåtligen mot lagen, men det är ju en expedieringsskyldighet som inte alltid följs och det tycker jag är allvarligt, säger Domstolsverkets rättschef Peter Islander, till tidningen.

Läs mer: Rullstolsburen man lämnades ensam av personlig assistent – satt själv i bilen i flera timmar

Behövs regeländring

Nu efterlyser Domstolsverket en ändring av regelverket för att domstolarna ska få veta om den åtalade finns i Socialstyrelsens register över vårdpersonal.

Förslaget till lösning är ett automatiserat system. Då skulle det ställas en fråga till Socialstyrelsen om personen som döms förekommer i deras register. Domstolen får då veta om domen ska expedieras till Ivo och Socialstyrelsen. Då slipper man den här problematiken, säger Domstolsverkets rättschef Peter Islander.

Läs mer: Tragiska nyheter: Bebis dog – hade kunnat räddas av antibiotika

Fakta: Tillsyn av vårdpersonal

Källa: Ivo och Socialstyrelsen

Fakta: Domstolarnas expedieringsskyldighet

När legitimerad vårdpersonal döms för brott ska domstolen inom en vecka sända en kopia av domen till Inspektionen för vård och omsorg och Socialstyrelsen. Skyldigheten gäller de situationer och brott som anges i förordningen om underrättelse till Inspektionen för vård och omsorg och Socialstyrelsen om domar i vissa brottmål.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version