Monika kämpade för sitt liv i vattnet – då var 13-årig pojke den enda som agerade: ”Han är en hjälte”

När Monika Eriksson tappade andan i vattnet och var nära att drunkna var det enbart 13-årige Elton Johnsson som reagerade på hennes rop på hjälp.

Nu hyllar hon pojken som hjälte.

När den vana simmaren Monika Eriksson träningssimmade inför Vansbrosimmet vid Pepparkaksudden i Knivsta i helgen, så hände det som inte fick hända.

Plötsligt blev hon andfådd och fick allt svårare att andas.

– Det kom från ingenstans trots att jag simmade så lugnt, men det gick liksom inte, berättar Monika för Newsner.

Som den vana simmare hon är tränade hon i våtdräkt och hade med sig en flytboj som hon försökte hänga sig över för att få ner andningen.

Men trots att hon försökte slappna av så gott hon kunde i vattnet blev andningen värre.

– Det började rossla från bröstet. Jag kände att det inte var bra och blev orolig såklart så jag försökte skynda mig in. Men det blev bara värre och värre. Till slut fick jag ingen luft och det började nästan sticka i bröstet, berättar Monika.

LÄS MER: Livräddarnas livsviktiga uppmaning till alla vuxna – så kan du rädda liv i sommar

13-årige Elton räddade Monika från att drunkna

I land ser hon flera människor njuta av sommarvädret så hon gör ett försök att ropa på hjälp. Flera av dem tittar på henne, men ingen reagerar.

Monika gör ett nytt försök och får fram ett ”hjälp”.

Ingen av personerna i land gör någonting, ingen förutom 13-årige Elton.

– Plötsligt dyker den här unga pojken i vattnet och simmar mot mig. Han frågar hur det är och om jag behöver hjälp. Jag får fram att jag inte får luft och då hjälper han mig i land.

Elton ber Monika lägga sig på rygg och tar tag om henne och simmar i land. Väl där har Monika svårt att ta sig upp på bryggan. Hon sträcker upp händerna men får ingen hjälp av de personer som är där.

Till slut tar Elton henne till en annan brygga där de får hjälp utav en av hans kompisar.

– När jag krälat upp där ser jag att det sitter ett par där och de har inte fattat någonting.

Väl uppe på fast mark har Monika fortfarande rosslandet i bröstet. Hon har ingen telefon så hon kan nå sina anhöriga men lyckas ta sig hem.

Monika Eriksson när att drunkna
Foto: Privat/ Erik Mårtensson / TT

LÄS MER: Två personer var fast i eldhärjat hus – då gjorde Mohamed det ingen annan vågade: ”Måste hjälpa till”

Drabbades av simningsorsakat lungödem

När andningen fortsatte att krångla åkte hon inte till sjukhuset där hon fick veta att hon drabbats av simningsorsakat lungödem, ett tillstånd med andnöd, hosta, skummande sputum och nedsatt fysisk ork vid simning i öppet vatten.

Enligt Läkartidningen kan tidigare helt friska personer kan drabbas.

”Riskfaktorer som diskuteras är låg vattentemperatur, trång våtdräkt, brister i uppvärmning, övervätskning, hypertoni och tidigare simningsorsakat lungödem”, skriver tidningen.

Monika delar med sig av händelsen av tre anledningar. Dels att få är medvetna om simningsorsakad lungödem, dels för att hylla 13-åriga Elton och för att uppmana människor att inte bara sitta och titta på när någon far illa.

– Jag tycker det är bra att det kommer fram att det kan bli såhär. Även om man ligger i våtdräkt och ser proffsig ut så kan man behöva hjälp. Jag vill också understryka att man aldrig ska simma själv som jag gjorde, säger hon.

Monika hyllar Eltons hjältemod

Monika fick träffa sin hjälte under måndagen, hon vill hylla hans hjältemod.

– Jag vill att det kommer fram vilken bragd den här killen gjorde. Det har varit fint att få träffa honom och tacka ordentligt. Han var ju min tur här, utan honom vet jag inte hur det hade gått och de andra reagerade ju inte, säger Monika.

Att den enda som reagerade och hjälpte Monika var en 13-årig pojke skrämmer henne.

– Märker man att någon har problem så måste man agera på något vis. Ser man dessutom att en pojke hoppar i och ska rädda så kan man vara fler som hjälper till. En annan kanske hade kunnat ringa efter hjälp eller kastat i en livboj. Det är inte så lätt att rädda en människa, vem vet om någon får panik i vattnet, så man hade åtminstone kunnat se till att den här pojken fick hjälp, säger hon till Newsner.

Monika hyllar Eltons hjältemod och skickar med en uppmaning till allmänheten att börjar agera.

– Vakna upp!