Under förra vintern skenade elpriser iväg på ett sätt vi inte är vana vid i Sverige.
Även den här hösten och vintern förväntas priserna slå i höjden.
Detta har lett till att många bunkrar upp ved för att elda. Men nu varnar Naturvårdsverket för de hälsokonsekvenser det kan medföra.
– Framförallt på barn, gravida och foster så ser man tydliga effekter vid höjda luftföroreningar, säger Roger Sedin som är enhetschef på Naturvårdsverket, till P4 Blekinge.
Sommaren gick snabbt mot sitt slut och nu är hösten här.
Snart faller färgade löv till marken, luften blir svalare för varje dag som går och mörkret gör sin årliga återkomst i vårt avlånga land.
Men även om hösten på många sätt är mysig och härlig så ligger det i år också ett orosmoln över svenska hushåll.
Elpriserna vintern 2022
Efter förra vinterns extrema elpriser är det många som tvingas tänka båda en och två gånger över hur man ska ha råd i år.
Det mesta talar nämligen för att historien återupprepar sig.
Rekordmånga människor har valt att införskaffa ved inför hösten. Faktum är att vedproducenternas lager gapade tomma för flera veckor sedan.
Läs mer: Bristvaran kan göra elpriserna ännu värre
Hälsofaran med att elda
Nu kommer däremot en annan varning.
Det kan nämligen få hälsoeffekter om allt fler börjar elda i syfte att hålla nere sina elpriser.
Föroreningarna från röken kan nämligen utgöra både en hälsofara och miljöfara, speciellt för den som inte är van vid att elda och vet hur det bör gå till.
– Det är hälsofarligt men också miljöfarligt. Ska vi elda så ska vi elda med bra material och så rent som möjligt, så vi inte förorenar för våra grannar, säger Roger Sedin som är enhetschef på Naturvårdsverket, till P4 Blekinge.
Större risker än vi tidigare vetat
Han förklarar för kanalen att forskning visat att det kan vara ännu farligare än man tidigare trott.
– Faktum är att vetenskapen visar nu att luftföroreningarna är farligare än vi tidigare trott, även om vi vetat att de är farliga. Och framförallt på barn, gravida och foster så ser man tydliga effekter vid höjda luftföroreningar, säger han.
Så eldar du så säkert som möjlgit
För de som ska elda påpekar han vikten av att elda rätt och delar med sig av sina bästa tips på hur man eldar så säkert som möjligt.
– För det första är det bra om man har relativt torr ved, den ska helst ha legat ett halvår åtminstone så den brinner bra och rent. Sen ska man inte myselda, utan man ska elda med ganska mycket lufttillförsel så det brinner ordentligt, så vi bränner sönder alla föroreningar kan man säga. Och att man då eldar med ved och inget annat. Sen om du har möjlighet såklart är det väldigt bra att ha en ny kamin eller panna, säger Roger Sedin till P4.