Nu är är det dags igen. Vinterkräksjukan är här – och under vecka 41 samt vecka 42 har antalet inrapporterade sjukdomsfall nästan tredubblats jämfört med de två veckorna dessförinnan.
Varje vinter insjuknar mängder av svenskar – men med tre enkla tips kan du minska risken för att själv bli smittad.
Vinterkräksäsongen har startat på allvar. Under vecka 39 och 40 noterade Folkhälsomyndigheten 20 fall av sjukdomen, att jämföra med 58 stycken under vecka 41 och 42.
– Det drar i gång nu. Man hör rapporter från skolor och förskolor att det är små utbrott över hela landet, säger Elsie Ydring, molekylärbiolog på Folkhälsomyndigheten, till Aftonbladet.
Vanliga symptom på vinterkräksjuka, som orsakas av calicivirus, är illamående, kräkningar, diarré, ont i magen, feber, huvudvärk och muskelvärk.
Men det går att skydda sig. Här är Vårdguidens tre bästa tips på hur du slipper bli smittad i vinter:
• Tvätta alltid händerna noga med tvål och vatten, framförallt innan du äter samt efter att du har varit på toaletten. Det räcker inte att använda handsprit eftersom det inte fungerar på viruset som sprider vinterkräksjuka.
• Använd flytande tvål och pappershanddukar på ställen där många samlas, till exempel skolor, förskolor, arbetsplatser och andra offentliga miljöer.
• Undvik att besöka magsjuka personer.
Om du blir smittad så tar det vanligtvis mellan 12 till 48 timmar innan du blir sjuk. Besvären brukar sedan hålla i sig i ett till tre dygn. Vinterkräksjuka är väldigt smittsamt och en enda person kan smitta ner en hel arbetsplats eller förskola – så det är viktigt att stanna hemma när du är sjuk.
”Du brukar oftast inte smitta längre när två dygn har gått efter det att besvären har försvunnit. Se till att vara helt frisk innan du går tillbaka till arbete eller skola”, skriver Vårdguiden på sin hemsida.
Dela gärna vidare den viktiga informationen till dina vänner, så kan vi tillsammans hjälpas åt att förhindra vinterkräksjukan i år!