Ny studie: Sorg i tidig ålder skyndar på åldrandet – så påverkas kroppen

VetenskapTT

Att som ung mista en närstående kan inte bara sätta djupa spår i livet utan också skynda på åldrandet, visar en amerikansk studie.

I studien har forskarna följt ett stort antal amerikaner från tonåren och upp i vuxenlivet. Genom att använda DNA-markörer fann de att personer som i tidig ålder förlorat en förälder, partner, ett syskon eller barn hade en högre biologisk ålder än dem som inte mist en närstående.

Resultaten, som publicerats i den medicinska tidskriften Jama Network Open, visar att sorg och saknad tär på kroppens vävnader och potentiellt ökar risken för framtida hälsoproblem. Men studien visar även att socialt stöd och terapi kan vara till hjälp för att mildra efterdyningarna av ett dödsfall.

Förlusten av en nära anhörig har en inverkan långt innan man når medelåldern, enligt studien. Tecknen saknades helt hos människor utan samma erfarenhet.

Enligt Allison Aiello, professor i epidemiologi vid Columbia University i New York, innebär dödsfall i ens absoluta närhet en ”betydande stressfaktor” och en livserfarenhet som genomgående kopplas till sämre psykisk hälsa, kognitiv nedsättning, hjärt- och ämnesomsättningsproblem och för tidig död.

– Vår studie visar att det finns ett tydligt samband mellan att uppleva dödsfall från barndomen genom vuxenlivet och biologiska tecken på åldrande, säger hon till The Guardian.

Pojke sorg,
Foto: Shutterstock/Claudio Bresciani/TT