Kvinnor som äter medelhavskost tycks leva längre än andra. En ny studie ger ytterligare stöd åt att välja grönsaker, olivolja och fullkorn i stället för rött kött och smör.
Att äta så kallad medelhavskost har i tidigare studier visat sig ge många hälsofördelar jämfört med annan kost. Medelhavskost kännetecknas i korthet av en hög andel grönsaker, frukt, fullkorn, fisk och vegetabiliska oljor och väldigt sparsamt med till exempel rött kött och smör.
Nu har forskare från bland annat Uppsala universitet analyserat uppgifter om omkring 25 000 kvinnor i USA som ingått i en stor studie som följer kvinnors hälsa och livsstil.
Följdes under 25 år
Kvinnorna har lämnat blodprov vid olika omgångar och har svarat på enkäter om sin kost. Data samlades in mellan 1993 och 1996 och kvinnorna följdes i snitt under 25 år. Hur strikt kvinnorna följde medelhavsdieten mättes enligt en särskild skala.
– Det fanns ett stegvist samband där fördelarna ökade ju mer följsamma kvinnorna var med dieten, säger Shafqat Ahmad, professor i molekylär epidemiologi, vid Uppsala universitet och en av forskarna bakom studien, till CNN.
Forskarnas slutsats, som publicerats i Jama Network Open, är att de som åt störst andel medelhavskost hade en 23 procents lägre risk att dö i förtid oavsett orsak. Framför allt var risken lägre att dö i cancer och hjärt-kärlsjukdomar.
En osäkerhetsfaktor
Eftersom det är en observationsstudie går det inte att fastställa att det är kosten i sig som ligger bakom den minskade risken att dö i förtid men kopplingen är tydlig menar forskarna.
Forskarna analyserade blodprover som deltagarna lämnat och såg att ämnen i blodet som indikerar inflammation, vissa fetter och insulinresistens var lägre i gruppen som åt medelhavsdiet. Detta tror de kan vara det som ligger bakom den ökade livslängden.
Som i de flesta koststudier bygger uppgifterna på självrapporterade data vilket är en osäkerhetsfaktor i studien. Det är inte ovanligt att människor inte klarar att få med exakt vad de faktiskt äter.