Nya förslaget – sparka vårdpersonal som vägrar ta vaccin: ”Skydda sköra människor”

Liberalerna i Region Stockholm vill ändra smittskyddslagen. Det så att vaccinvägrande vård och omsorgspersonal kan få sparken, rapporterar SR Ekot.

Frågan om huruvida vård- och omsorgspersonal ska vaccinera sig eller inte har diskuterats flitigt den senaste tiden och flera äldre har larmat om att de känner sig otrygga.

När 93-åriga Gerd Wetterlind fick besök från hemtjänsten första gången var det av ovaccinerad personal.

– Det kändes hånfullt på något vis. Jag blir inte lätt arg men det här gäller ju livet, det gör ju det. Om jag riktigt ska överdriva, om det nu går att överdriva det här. Så tycker jag att jag har blivit utsatt för ett mordförsök, nästan, sa Gerd då.

LÄR MER: Cancersjuka Berit tvingas åka sjuktransport med ovaccinerade förare – nu ryter hon ifrån: ”Oansvarigt”

Nu vill Liberalerna i Region Stockholm göra en ändring i smittskyddslagen så att regioner ska kunna neka ovaccinerad personal jobb.

På så vis kan arbetsgivare inom vård och omsorg ställa krav på medarbetare att de faktiskt vaccinerar sig. Något region Dalarna redan utreder.

– Arbetsgivare inom vård och omsorg ska kunna ställa krav på medarbetare att de faktiskt vaccinerar sig i syfte att skydda sköra människor som annars riskerar att bli allvarligt sjuka, säger Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdsregionråd, till Ekot.

”Rimligt om man inte får lön”

Först och främst ska en anställd som inte vill vaccinera sig bli omplacerad. Men om inte det går ska den anställda sägas upp.

– Om det inte finns några andra arbetsuppgifter så uppstår ju arbetsbrist. Då är det rimligt om man inte får lön, om man inte kan utföra sitt arbete, säger hon till DN.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Liberalerna tar avstånd

Men Liberalerna tar avstånd från Starbrinks uttalande.

– Vi vill kunna skydda sköra, kunna omplacera personal och kunna motivera dem till att vaccinera sig. Att avskeda dem har inte varit uppe på bordet, säger partisekreterare Juno Blom till Ekot.

Oppositionen i Region Stockholm ställer sig positiva till att saken utreds men oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) menar att förslaget bryter mot grundlagen och att det därför kommer ta flera år att utreda.

Vad tycker du om förslaget? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarerna.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);