Sveriges strategi i coronapandemin har kritiserats hårt.
Men nu spekulerar internationell expertis i om Sverige kan ha besegrat coronaviruset – och vara på väg att uppnå.
– Kanske är de färdiga med pandemin, säger Kim Sneppen, professor och epidemiologiforskare vid Niels Bohr Institute i Köpenhamn, till Politiken.
När coronaviruset fick sitt globala utbrott för ungefär ett halvår sedan, valde Sverige en annorlunda väg att gå.
Som enda land i Europa infördes inte några totala nedstängningar, istället tryckte Folkhälsomyndigheten på det personliga ansvaret – med rekommendationer som att tvätta händerna, hålla avstånd och att stanna hemma om man är sjuk.
En strategi som har kritiserats kraftigt. I synnerhet via jämförelser med dödstalen i övriga nordiska grannländer, har Sveriges öppna väg pekats ut som ett misslyckande.
”Sverige säger att deras coronastrategi har fungerat. Siffrorna säger någonting annat”, skrev bland annat amerikanska CNN i slutet av april. ”Rysk roulette med människoliv”, tyckte en matematiker som citerades av brittiska The Guardian.
Samtidigt har experter i ämnet, såväl i Sverige som utomlands, varit tydliga med att man ännu inte kan dra några slutsatser om hur viruset bekämpas på bästa sätt.
Hyllar svenska strategin
Nu är tongångarna kring den svenska strategin mer positiva. I takt med att andra länder börjat se en ”andra våg” av coronaviruset, samtidigt som Sverige haft en fortsatt nedåtgående trend vad gäller smittspridning, har allt fler hyllat Sveriges metod.
Så sent som häromdagen gick brittiska The Sun ut och kallade Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell för ”nationell hjälte” och ”den femte medlemmen i Abba”.
Och i en artikel i Daily Mail, frågar man sig nu om Sverige kan ha besegrat coronaviruset.
I artikeln jämför man svensk statistik på 28 sjukdomsfall per 100 000 invånare, med statistik i Storbritannien som har stigit kraftigt till 69 sjukdomsfall per 100 000 invånare.
LÄS MER: Internationella jättehyllningen – till Anders Tegnell: ”Femte medlemmen i Abba”
”Färdiga med pandemin”
I Daily Mails hyllning till den svenska metoden citeras också Kim Sneppen, professor och epidemiologiforskare vid Niels Bohr Institute i Köpenhamn.
Han menar, i en intervju med danska Politiken, att Sverige kan ha uppnått en tillräcklig grad av immunitet för att bromsa smittan – så kallad ”flockimmunitet”. Uttrycket innebär att en så pass stor del av befolkningen har smittats eller vaccinerats mot en sjukdom, att de är skyddade mot den.
– Det finns vissa bevis på att Sverige har byggt upp en grad av immunitet mot viruset som, tillsammans med vad mer de gör för att stoppa spridningen, är tillräckligt för att kontrollera sjukdomen, säger Kim Sneppen till Politiken och fortsätter:
– Kanske är de färdiga med pandemin där.
På senare tid har studier också visat att en infektionsgrad på 43 procent av befolkningen kan räcka för att uppnå flockimmunitet. Detta till skillnad från de 60 procent, som man tidigare har antagit krävs för flockimmunitet. Detta skriver Daily Mail.
Fortsätt ta pandemin på allvar
Här i Sverige är man dock inte lika övertygade om att viruset har bekämpats. Under tisdagen sade region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson under en presskonferens att coronasmittan ser ut att öka i huvudstaden igen.
– Det vi kan se nu är mycket oroande tecken på att smittspridningen ökar. Fortsätter det här uppåt kan vi snart vara i ett allvarligt läge igen, sade Björn Eriksson under pressträffen och fortsatte:
– Pandemin är långt i från över. Den pågår fortfarande. Jag blir ganska förtvivlad över de som nu beter sig som om den vore över.
Hur tänker du kring det här? Lämna gärna en kommentar – och glöm inte att dela vidare!