Foto: TT/Shutterstock

Nya larmet: 7 av 10 klarar sig inte på bara allmänna pensionen – så mycket pengar får folk ut i månaden

Den allmänna pensionen räcker inte.
Sju av tio klarar sig inte på ersättningen från staten.
Detta slås fast i en ny undersökning från SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna.

Enligt de båda organisationerna har den allmänna pensionen rasat på senare år.

I dag motsvarar den allmänna pensionen endast 44 procent av slutlönen i genomsnitt, uppger Folksam i sin nya rapport från tidigare i somras.

Men det är inte bara ersättningen från staten som fallit kraftigt. Den totala pensionen – inklusive tjänste- och privatpension – har fallit tillbaka och motsvarar nu för tiden 70 procent av slutlönen, skriver Folksam.

Och även om svenska folket jobbar högre upp i åldrarna, så kommer den allmänna pensionen ändå ”bara” att komma upp i cirka hälften av slutlönen, menar försäkringsbolaget.

– Det finns tyvärr inte särskilt mycket att fira nu när vårt allmänna pensionssystem i år fyller 30 år. Nuvarande pensionssystem fungerar inte som det var tänkt och det är dagens och kommande pensionärer som får ta konsekvenserna i form av en sämre ekonomisk trygghet, säger Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam i ett pressmeddelande.

En ny undersökning från förbunden SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna visar att sju av tio inte klarar sig på bara den allmänna pensionen.

Så mycket får pensionärer ut i allmän pension i snitt 2024

I genomsnitt ligger den allmänna pensionen före skatt i dag på 15 500 kronor per månad, uppger Pensionsmyndigheten. För kvinnor är den lägre – i snitt 14 400 kronor i månaden, före skatt.

Enligt SPF Seniorerna får pensionärer i snitt ut 13 285 kronor i månaden i plånboken efter skatt från den allmänna pensionen.

– Det här bekräftar tyvärr det vi länge har sagt – att det inte lönar sig att arbeta ihop sin pension. Det blir faktiskt tvärtemot hur det var tänkt. Allmän pension, grundbulten som alla skulle kunna förlita sig på, sviker medan tjänstepensionen har blivit en absolut nödvändighet och inte en guldkant, säger SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson, till Expressen.

Samtidigt menar Folksams pensionsexpert att politiken sitter på nycklarna – och att det går att genomföra åtgärder för att höja den allmänna pensionen på sikt.

– Det finns sätt som skulle höja den allmänna pensionen med ungefär 30 000 kronor per år, vilket Folksam också redovisat för exempelvis ledamöterna i pensionsgruppen. Nu är det upp till våra politiker att skyndsamt vidta åtgärder som stärker arbetets betydelse för pensionen och gör pensionssystemet rättvist och robust igen, säger Håkan Svärdman på Folksam, som bland annat förespråkar en höjning av både intjänade och framtida pensionsrätter.

Vad är dina tankar om detta? Skriv gärna en kommentar.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev