Nya larmet om pensionen – 40 års arbete lönar sig inte: ”Behövs mer pengar”

Nya beräkningar från Sveriges pensionärsförbund visar att 40 års arbete inte kommer att löna sig för Sveriges 65-åringar idag.

Inte ens med det nya pensionstillägget kommer de att få mer i pension än om de inte hade jobbat en enda dag i hela sitt liv, rapporterar Aftonbladet.

Alla som arbetat och betalat skatt på sina inkomster i Sverige har rätt till allmänpension som betalas ut av staten. För varje år du arbetar tjänar du in pensionsrätt, som blir högre ju mer du arbetat. 

För varje lön du intjänar görs skatteavdrag för pensionen, det gäller även inkomster som arbetslöshetsersättning, sjuk- eller aktivitetsersättning och föräldrapenning.

Foto: TT/ Shutterstock

Varje år avsätts 18,5 procent av din lön och andra skattepliktiga ersättningar till din allmänpension.  Denna får du börja ta ut när du fyllt 62 år. Ju högre inkomster du haft som du skattat för, desto mer får du i pension.

Det är i alla fall förhoppningen. För verkligheten verkar se annorlunda ut för en rad äldre i Sverige idag.

”Systemet blir mer urholkat”

En pensionär som aldrig har arbetat under sitt liv och får full garantipension och fullt bostadstillägg kommer nästa år att ha 13 962 kronor att leva på efter skatt.

Vilket är mer än vad en 65-årig undersköterska med 25 000 kronor i slutlön kommer få i pension, det enligt nya beräkningar från Sveriges pensionärsförbund.

– Det är väldigt dåligt, både för den enskilde och för trovärdigheten för hela systemet, säger Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna till Aftonbladet.

”Rätt till en god ålderdom”

Efter de senaste årens höjningar av bostadstillägg och höjd garantipension har det som brukar kallas för respektavstånd minskat. Och för att öka på det avståndet kom det nya skattefinansierade pensionstillägget som 1,2 miljoner låginkomsttagare kommer att få del av nästa år.

Denna höjning var någonting som statsminister Stefan Löfven tog upp i sin regeringsförklaring i början på september.

– De äldre som varit med och byggt Sverige har rätt till en god ålderdom och en bra pension. Nu kan jag berätta att pensionärers ekonomi fortsätter att förstärkas, sade statsminister Stefan Löfven (S) i sin regeringsförklaring.

Tillägget ska ge upp till 600 kronor mer i månaden till personer med en allmän pension på 9 000–17 000 kronor per månad.

Liten påverkan på respektavståndet

Men SPF:s beräkningar visar att det har liten påverkan på respektavståndet.

– Jag kan förstå att man vill införa tillägget. Det är väldigt många som har en mycket låg pension som behöver mer pengar. Men hela pensionssystemet behöver ses över. Det behövs mer pengar i systemet. Det är underfinansierat. Den diskussionen är på dagordningen nu, det är glädjande, säger Eva Eriksson.

Sämre än grundskyddet

Enligt SPS:s beräkningar kommer tre av fyra pensionärer få en pension som är sämre än grundskyddet trots att det nya pensionstillägget och skattesänkingen.

– Pensionerna är alldeles för låga för många med långa yrkesliv. Det här är farligt av flera skäl. Det innebär ökade klyftor mellan pensionärer och arbetsföra. Det innebär också ökade klyftor inom pensionärskollektivet. Men det skadar också förtroendet för hela pensionssystemet. Så det enkla svaret på frågan är att pensionerna måste höjas. Det här bekräftar bara den bilden, säger social-försäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Just nu pågår förhandlingar i riksdagens pensionsgrupp om att höja inbetalningarna till pensionssystemet.

Men en sådan lösning kommer inte att rädda de personer som är pensionärer idag. För dem diskuteras i stället andra tillägg.

Enligt Ardalan Shekarabi ska man titta på om man kan göra en lösning inom pensionssystemet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);