Nya siffror: Svenska pensionärers ekonomi är bättre än någonsin

Finanspolitiska rådet slår fast att svenska pensionärers inkomster aldrig tidigare legat så högt jämfört med andra grupper i samhället som nu.

Samtidigt sågar man S-regeringens förslag på det garantitillägg som syftar till att höja inkomsten för landets fattigpensionärer, rapporterar TT.

Enligt den budget som regeringen väntas lägga fram kan snart landets fattigaste pensionärer vänta sig några hundralappar extra i plånboken. Detta genom ett garantitilägg.

Förslaget innebär, enligt regeringens beräkningar, att en miljon pensionärer i genomsnitt får 750 kronor mer i månaden. Ett tillägg som beräknas kosta 9,4 miljarder.

Nu visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av intresseorganisationerna PRO, SKPF Pensionärerna, Tantpatrullen och Sveriges Kvinnolobby att uppemot åtta av tio svenskar, eller 78 procent, är positivt inställda till förslaget. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartiet Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Undersökningen innefattar intervjusvar från 1 039 personer i åldrarna 18-79 år.

– Garantitillägget ger en nödvändig förstärkning i kassan till dem med svagast ekonomi. Det handlar inte minst om dem som jobbat ett helt yrkesliv i vård och omsorg. Det blir ännu viktigare nu när prisökningarna slår hårt mot hushållen. Riksdagen har ett mycket starkt stöd från svenska folket för att trycka på JA-knappen till garantitillägget, säger Liza di Paolo-Sandberg, förbundsordförande för SKPF Pensionärerna.

pensionär
Foto: Shutterstock

LÄS MER: Svenska folkets krav på riksdagen: Säg ja till höjningen för fattigpensionärer

Pensionen har aldrig varit högre

Men enligt en ny rapport från Finanspolitiska rådet har Svenska pensionärers inkomster aldrig tidigare varit så höga i jämförelse med andra grupper i samhället. Detta gäller både om man mäter så kallad disponibel inkomst och själva pensionsinkomsten.

Pensionärer
Henrik Montgomery/TT

Rådet varnar samtidigt för stora kunskapsluckor när det gäller hur många år man måste jobba för att få en rimlig pension och menar att vi kanske måste höja riktåldern.

– Riktåldern har ju i hög grad varit 65 år, men det är ju inget magiskt tal. I andra länder är det andra år och rimligtvis, i takt med att vi blir friskare och lever längre, borde riktåldern stiga, säger Heikensten.

Sågar förslaget om garantitillägg

Finanspolitiska rådet ställer sig också kritiska till S-regeringens förslag om ett garantitillägg.

Rådets ordförande Lars Heikensten menar att regeringen, med detta förslag, inte håller sig till de finansieringsprinciper som gäller för pensionssystemet och tycker dessutom att man gör pensionssystemet ännu krångligare.

– Om pensionssystemet ska fungera bra måste medborgarna kunna lita på det. Redan i 25–30-årsåldern fattar man ju beslut om arbetande och sparande som är viktiga för vad man får i pension. Ska man ha den långsiktigheten är det viktigt med politisk enighet, säger han till TT och tillägger:

Foto: Shutterstock

– Ett rimligare sätt att nå ett liknande syfte vore att höja garantipensionen, men då hade man fått förankra det i pensionsarbetsgruppen och det har man inte lyckats med.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);