En femårig pojke hittades livlös i vattnet i värmländska Hagfors under tisdagen. När sjukvårdare försökte återuppliva barnet samlades nyfikna människor runt omkring för att filma och fotografera händelsen. Nu sätter polisen ner foten mot beteendet.
– Det var ungefär som att de skulle se på en fotbollsmatch, säger polisen Thomas Nyberg, som var platschef på olycksplatsen, till Sveriges Radio.
Tidigt under tisdagsmorgonen inledde polisen en sökinsats i jakten på en femårig pojke som anmälts försvunnen. Pojken sågs senast vid området Gärdet i Hagfors, vid 06.55-tiden samma morgon.
Femåring hittades död i vattnet
Vid 13-tiden meddelade polisen att de hittat pojken i vattnet, en kilometer från det HVB-hem han bodde på.
”Den tidigare försvunna pojken har under sökarbetet anträffats avliden. Anhöriga är underrättade”, skrev polisen på sin hemsida då.
När den livlöse pojken drogs upp ur vattnet gjordes flera försök att återuppliva honom. Detta lockade nyfikna åskådare till platsen, och flera av dem tog fram sina kameror.
– Jag blir både arg, ledsen och illa berörd när jag ser sånt, säger polisen Thomas Nyberg, platschef vid olyckan till Sverges Radio.
Att fotografera vid ett sådant tillfälle är något Thomas Nyberg anser olämpligt. Men trots att det handlade om ett livlöst barn så dök allt fler åskådare upp när nyheten spred sig.
Satte sig i gräset för att titta på
Han berättar att en person kom nära återupplivningsförsöken för att få bra foton med sin systemkamera.
– Sen var det en del som satte sig i grässlätterna runt omkring. Det var ungefär som att de skulle se på en fotbollsmatch, och även en del av dem hade ju mobilkameror framme. Sen kan man ju börja fråga sig själv varför man ska fota egentligen. Och framförallt ‘skulle jag själv vilja bli fotad om jag råkade ut för något sånt här hemskt?’, säger Thomas Nyberg till Sveriges Radio.
Polisens hårda känga
Alla återupplivningsförsök misslyckades, och den femårige pojken förklarades död samma dag.
Till de som fotar och filmar på olycksplatser har polisen ett tydligt budskap. Hjälp till om du kan, “annars kan man faktiskt gå därifrån”, säger Thomas Nyberg.