Snart drar Melodifestivalen i gång igen – och då är det lätt att tänka på våra tidigare storstjärnor i tävlingen.
En av dessa är Östen Warnerbring (1934-2006) – en av våra mest folkkära artister genom tiderna.
Vi minns en mångsidig musiker som underhöll svenska folket i flera decennier.
Han fick ett helt folkhem att nynna med i rader som ”Du borde köpa dig en tyrolerhatt, bara därför att…locka fram ett skratt” och hade runt 40 placeringar på Svensktoppen. Att Östen Warnerbring 1996 utsågs till landets populäraste sångare av tidningen Aftonbladets läsare kom inte direkt som en slump.
Den folkliga artisten dominerade i radioapparaterna med en mängd hits på framför allt 1960- och 1970-talet. Kanske bidrog hans karaktäristiska skånska till folkligheten? Det var nämligen inte många andra artister på den här tiden som spelade in musik på annat än rikssvenska.
Så här i Melodifestivaltider är det lätt att tänka på Östen. Han är nämligen en av de artister som varit med i tävlingen flest gånger. Vid sju tillfällen tävlade ”Östen med rösten”, som han kallades i schlagern – och vann två gånger.
Men år 1960 vägrade Sveriges radio och TV skicka Östen Warnerbring till den stora Europafinalen, efter att han vunnit den svenska uttagningen med ”Alla andra får varann”. I stället skickades en annan ung artist, nämligen Siw Malmkvist för att framföra bidraget i Eurovision.
Östen fick dock sin revansch nio år senare då hans ”Som en dröm” vann Melodifestivalen. I Eurovision Song Contest i Wien slutade Sverige på åttondeplats.
Efteråt ska Warnerbring ha medgivit att han var mest nervös över sin polotröja han bar under sin smoking – eftersom han ska ha trott att tv-tittarna skulle missta polon för bandage.
Den mycket musikaliske sångaren spelade instrument som klarinett, saxofon och flöjt.
Östen Warnerbring – en av våra mest älskade sångare: ”Stor entertainer”
Innan karriären tog ordentlig fart på folkparksscenerna runtom i landet arbetade Östen bland annat som springpojke hos Sydsvenska dagbladet och sedermera journalist på Skånska dagbladet.
– Jag ser honom som en av de stora profilerna. Han hade en fantastisk räcka låtar, framför allt på 60-talet, som kröntes av segern 1967. Östen var en stor entertainer och en mycket värdig representant i Melodifestivalen, sade Melodifestivalgeneralen Christer Björkman till TT enligt Svenska dagbladet.
Skådespelaren och artisten Björn Kjellman är också full av beundran för Warnerbring.
– Jag jobbade själv med honom någon enstaka gång. Han var mycket sympatisk och en musiker ut i fingerspetsarna. Oerhört kunnig över hela spektrat, sade Kjellman till TT.
Författaren: Östen gillade egentligen inte tyrolerhatten
Men tyrolerhatt-sången – den ska Östen egentligen inte ha gillat särskilt mycket.
– Han gillade den egentligen inte utan tyckte den var lite jönsig och ville inte gå till eftervärlden som någon som gick och tjoade i tyrolerhatt, sade journalisten och författaren Christer Borg som skrev en bok om Warnerbring, till Skånskan år 2015.
Många minns också Östens succéer med krogshower tillsammans med andra storheter såsom Cornelis Vreeswijk och Ernst-Hugo Järegård.
År 2006 åkte Östen Warnerbring till Gran Canaria där han uppträdde för svenska turister på hotell. Han hittades död på ett hotellrum den 18 januari i staden San Agustin, efter vad läkarna misstänkte var en hjärtattack.
– Han var deras bästa gäst och mycket omtyckt för att han alltid var så trevlig. Halv ett skulle de städa och knackade på dörren. När han inte svarade gick de in. Då låg han död på sängen, påklädd, sade hotellägaren Tommy Dynér då till Expressen.
Redan 1985 drabbades Warnerbring av en hjärtattack, och 1997 tvingades han till operation.
– Hade jag inte opererats skulle jag åkt dit för gott, sa Östen då enligt Expressen.
Östen Warnerbring 1934-2006
På Östen Warnerbrings hemsida har familjen skrivit om den vackra begravningsceremonin efter den folkkära artistens bortgång.
Lördag 11 februari 2006 tog släkt och vänner farväl av Östen i Sankta Maria-kyrkan i Helsingborg.
”Solstrålar letade sig in genom kyrkfönstren och skänkte hopp inför framtiden. Tack till er som mötte upp och er andra som på olika sätt visat medkänsla och engagemang, samt er som genom livet har skänkt honom stunder av lycka”, står det att läsa på hemsidan om Östen som man kan besöka här, undertecknat ”familjen”.
Två veckor senare spreds hans aska vid Öresund utanför Råå.
Östen Warnerbrings plats i den svenska musikhistorien är självklar, och det är vår plikt att hedra minnet av honom.
Genom historien har Sverige fostrat många musikaliska genier, och det är vårt uppdrag att högtidlighålla minnet av dem. Dela för att hylla en svensk musikikon!
Tack för alla härliga låtar, Östen. Ditt musikarv kommer alltid leva vidare.
LÄS MER:
- Svensktoppsstjärnan försvann till USA efter framgången – så här lever hon i dag
- Svensktoppsstjärnan Gunnar Wiklund dog ”bortglömd” – vi minns honom: ”Han var varm och god”
- Alla artiklar om våra Svensktoppsfavoriter – hela artikelserien!