Överläkaren ryter ifrån mot unga vuxna – efter ökade smittspridningen i Sverige: ”Tror de är odödliga”

Smittspridningen i landet ökar och är inte längre på en låg nivå. Och flera länder runt om i Europa börjar prata om en fjärde våg.

Nu ryter överläkaren Johan Styrud ifrån mot unga vuxna som inte vaccinerar sig, rapporterar Tv4.

Smittspridningen av covid-19 har gått ned under våren och vaccinationerna har tuffat på.

Trots det ökar antalet fall av covid-19 i stora delar av landet.

Under förra veckan rapporterades 3 451 bekräftade fall av covid-19 i Sverige vilket är en ökning med 30 procent jämfört med veckan innan.

Foto: Tv4/ Stefan Jerrevång, TT

Något som har gjort att EU:s smittskyddsmyndighet ECDC höjt risknivån för hela Sverige och deltavarianten sprids fort.

Oro för en fjärde våg

Nu ökar oron för en fjärde våg i flera länder i Europa.

– Siffrorna som kom här nu för ett par dagar sedan ger ju en risk för det här och sjukvården på alla ställen är väldigt ansträngd. Vi har jobbat hårt under den här tiden och ska göra allt för att vi inte får den här våg nummer fyra, säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, till Tv4 Nyhetsmorgon.

Johan Styrur är förvånad över att unga människor känner ett motstånd mot vaccinet.

– De kanske tror att de är odödliga men ska de här dö ut så måste 90 till 95 procent av oss vaccinera oss och då går det inte att tänka på sig själv utan man måste se det ur samhällets synpunkt.

Hårdare restriktioner kan införas

I september planerar regeringen att släppa på allt fler restriktioner men fortsätter smittspridningen att öka som de har gjort de senaste veckorna tror Johan att restriktionerna består och kanske till och med införa hårdare restriktioner igen.

– Nu har vi alla en möjlighet att försöka själva ordna så att vi inte behöver ha några mer restriktioner. Vi ska hålla avstånd, är du sjuk så är du hemma och är du inte vaccinerad så gå och gör det, säger Johan Styrud till TV4 Nyhetsmorgon.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);