I 15 år jobbade idag 73-åriga Ewa heltid som distriktssjuksköterska. När hon några år senare lämnade arbetslivet och ville ta ut sin tjänstepension fick hon en chock. 517 kronor i månaden efter skatt, det är vad Ewa får ut för sina år 15 inom sjukvården.
– Jag är så otroligt besviken. Jag får ju nästan inga pengar alls för de där åren. Hur kan man behandla en före detta anställd sådär? Det gör mig sjuk inombords, säger Ewa till Aftonbladet.
Tjänstepensionen står för drygt 25 procent av den totala pensionen som betalas ut till pensionärer varje månad. I takt med att kompensationen från den allmänna pensionen minskar får tjänstepensionen därför allt större betydelse för plånboken, vilket Newsner skrivit om tidigare.
Idag är många tjänstepensionsavtal premiebaserade. Detta innebär att pengar som arbetsgivaren avsätter till tjänstepensionen sparas i en pensionsförsäkring. Ju mer pengar arbetsgivaren sätter av, desto högre blir tjänstepensionen.
Får 517 kronor i månaden
Detta tjänstepensionssystem gynnar dock inte många av dagens pensionärer, vars ersättning baseras på en tidigare inkomst i yrkeslivet. Hör man inte till de som arbetat till uttagsdagen och avslutat med hög lön så riskerar man låg utdelning.
Hit hör 73-åriga Ewa. Mellan 1980 och 1995 arbetade hon heltid som distriktssjuksköterska i Göteborg. Efter 15 år, när Ewa var 47, kände hon att det var dags att prova någonting annat.
18 år senare, när Ewa skulle börja plocka ut sin tjänstepension för sina 15 år i vården, fick hon en chock.
– Det är som en bluff, säger Ewa till Aftonbladet.
”Så otroligt besviken”
För sina 15 år som distriktssjuksköterska på heltid får Ewa 517 kronor i tjänstepension, vilket hon beskriver som en stor besvikelse.
– Jag är så otroligt besviken. Jag får ju nästan inga pengar alls för de där åren. Hur kan man behandla en före detta anställd sådär? Det gör mig sjuk inombords, säger hon till Aftonbladet.
Den blygsamma summan beror enligt Vårdförbundet på att Ewa drabbats av en konsekvens av ett gammalt pensionsavtal.
– Eftersom hon lämnade sin anställning 1995 blev hennes tjänstepension omvandlad till en livränta baserad på hennes lönenivå i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Beräkningen utgår från det penningvärde som gällde då, säger Jan Dahlström, pensionsexpert på Vårdförbundet till Aftonbladet.
OBS: Personen ”Ewa” heter egentligen någonting annat.
Läs mer: