Foto: Shutterstock

Pensionen ökar under 2025

Landets pensionärer kan se fram emot höjda pensioner under 2025.
Så här mycket väntas det bli, enligt Pensionsmyndighetens prognos.
– Inkomstpensionen följer inkomstutvecklingen i samhället, säger Ole Settergren, analyschef på myndigheten.

Inkomstpensionen ökar med fyra procent under nästa år. För en pensionär med en inkomstpension på 20 000 kronor väntas höjningen alltså bli 800 kronor.

Samtidigt blir det mindre för garantipensionen – drygt 2,6 procent.

– Inkomstpensionen följer inkomstutvecklingen i samhället och intjänad inkomstpension under livet, innan pensionering, räknas årligen upp med inkomstindex. Dessutom förstärks inkomstpensionen i början av utbetalningarna med ett förskott på 1,6 procent. Förskottet räknas sedan av från inkomstutvecklingen vid den årliga omräkningen av inkomstpensionen, så kallad följsamhetsindexering, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten i ett uttalande.

Att garantipensionen höjs med just 2,6 procent har sin förklaring i att den följer inflationen, skriver TT.

”Garantipensionen följer prisutvecklingen mätt med prisbasbeloppet. De relativt få som endast har garantipension får därför en höjning med 2,6 procent, vilket motsvarar höjningen av prisbasbeloppet. De flesta garantipensionärer har både inkomstpension och garantipension och får en höjning mellan 2,6 procent och 4,0 procent”, skriver Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

De senaste åren, när inflationen har varit på en högre nivå, har garantipensionen ökat kraftigare än inkomstpensionen. Nu ser det inte längre ut så.

– Nu har det återgått lite mer till det normala, säger Monica Zettervall, expert på Pensionsmyndigheten, till nyhetsbyrån TT och fortsätter:

– Så det har varit två väldigt ovanliga år, får man ju säga, både 2023 och 2024.

LÄS MER:

 

Läs mer om...