Polisen påminner om byte av vinterdäck

Då måste du byta till vinterdäck.

Foto: TT, Facebook/Polisen Norrköping

Nu börjar kylan och så småningom vintern att tränga sig på – vilket innebär att förutsättningarna i trafiken förändras radikalt.

Dessa reglar behöver du ha koll på när du ger dig ut i trafiken, annars kan det stå dig dyrt.

På sina håll har temperaturerna börjat att sjunka ganska rejält och frostnätterna har faktiskt kommit till stora delar av landet. För oss bilförare så innebär det att vi nu behöver börja tänka på vinterdäcken som ligger och skräpar där i något förråd.

Även om vi alla är skyldiga att ha koll på vilka regler som faktiskt gäller i trafiken nu när vintern nalkas, så är det långt ifrån alla som faktiskt kan reglerna. Polisen har på Facebook därför gått ut med en vänlig, men bestämd, påminnelse om vad vi alla behöver förhålla oss till.

När får man lägga på vinterdäcken?

Du får lägga på dubbdäck från den 1 oktober och ta av dem senast den 15 april, såvida inte vinterväglag råder eller förväntas råda utanför dessa datum. Dubbfria vinterdäck får du i teorin ha på hela året.

Däremot så ska du ha vinterdäck på mellan 1 december till 31 mars. Har man inte vinterdäck på bilen under denna period så straffas man med böter.

Vilket mönsterdjup måste man ha på däcken?

För personbilar och lätta lastbilar upp till 3,5 ton gäller 3 millimeter som minimum för däckmönstret på vinterdäck, detsamma gäller för släpvagnar som dras av dessa fordon. För tyngre fordon än 3,5 ton så gäller minst 5 millimeter i mönsterdjup. Detta mäter du enklast med en tumstock, linjal eller ett skjutmått.

Så se till att kolla över dina vinterdäck och boka tid på verkstad i god tid då det är högt tempo på däckverkstäderna så här års.

Tänk på att vara ute i god tid med däckbytet, planera din körning och håll hastighetsbegränsningarna. Värna om din egen och dina medtrafikanters säkerhet”, skriver Polisen i Norrköping på Facebook.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version