Foto: Shutterstock/Facebook, Polisen Huddinge

Polisen sätter ner foten mot rattsurfarna: Så dyr blir boten för den som kör bil med mobilen i handen

Att köra bil med mobilen i handen är ingen bra idé.
Nu sätter polisen ner foten mot fenomenet – och varnar för det livsfarliga beteendet i trafiken.

– Vi områdespoliser jobbar dag, utöver några skolbesök och fotpatruller i olika områden så jobbar vi mot användandet av mobiltelefoner bland förare, skriver inspektör Reine Berglund på polisen i Huddinges Facebook-sida.

Han har genom åren sett många förare som bryter mot förbudet att använda mobiltelefonen samtidigt som man kör bil på vägarna.

Att använda mobilen samtidigt som man kör bil är inte tillåtet – och ger böter. Från och med 2018 ändrades trafikförordningen, och där står klart och tydligt att förare inte får använda mobilen eller annan kommunikationsutrustning om du håller den i handen när man kör ett motordrivet fordon.

”Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Föraren får inte använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen”, står att läsa i trafikförordningen, enligt polisens hemsida.

Polisen betonar nu att mobilanvändning i trafiken kan ge böter.

– Vi har vid flera tillfällen påmint om att fokusera på framförandet av fordonet i trafiken, och inte andra saker som sminkning, rota efter prylar som åkt in under sätet eller mobilanvändande. Är körningen inte att bedöma som vårdslöshet i trafik så är det enligt rådande lagstiftning 1500 kr i böter för att använda mobiltelefon under färd, skriver polisinspektör Berglund.

Han poängterar att lagen finns till för att minska risken för olyckor på vägarna – och att mobiltelefonen helt enkelt inte ska vara i handen då man kör bil.

– Vi jobbar vidare med både information och böter för att minska det riskfyllda beteendet, och att man ska låta bli annat än just körningen när man sätter sig bakom ratten.

Facebook-inlägget har fått tusentals reaktioner och många positiva hejarop i kommentarsfältet vittnar om att många välkomnar påminnelsen.

– Bra påminnelse om det, och hur mycket böter det blir då, skriver en följare i en kommentar till inlägget.

– Mycket bra det är ju allt för många som babblar i mobilen när dom kör det märks ju på att helt plötsligt saktar dom ner och vinglar och far. Mycket irriterande, skriver ytterligare en följare.

Dela gärna vidare budskapet via Facebook!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev