Polisen varnar för bedragare: ’Trevliga’ falska poliser i munskydd slår till mot äldre i hemmet

Polisen går nu ut och varnar för åldringsbedragare.
Flera 90-plussare har drabbats av falska poliser som ringer upp och vill ha deras bankkort.
– Lämna aldrig ut dina bankkort och pinkoder, säger en kriminaltekniker till Aftonbladet.

Då och då rapporteras det i media om bedragare som genom fräcka knep vill lura folk på pengar. Ofta är det äldre som är särskilt utsatta.

Nu kommer det nya uppgifter om en slags ”munskydds-kupp” som börjar med ett vänligt telefonsamtal. Det är en kriminaltekniker på polisen som nu vill gå ut och varna äldre på detta, skriver Aftonbladet.

Foto: Shutterstock

Bedragare ringer upp 90-plussare för att komma åt bankkort

Så här går själva bluffen till. Bedragaren börjar med att ringa upp den intet ont anandes 90-plussaren, som hittills är en grupp som varit utsatta.

I telefon försöker bedragaren övertyga att de ringer från polisen.

– En person ringer upp dem och utger sig för att vara polis. Han berättar att det varit något inbrott i en brevlåda och att bankinformation om det här paret ska ha stulits, säger kriminalteknikern till Aftonbladet.

I ett halvtimmeslångt samtal ska de äldre som har blivit utsatta för bedragaren fått höra ett påstående att den här falska polisen utreder ett inbrott – och att de äldre fått sina bankuppgifter stulna i brevlådan.

Därför ”behöver” den här falska polisen ha deras bankkort, och förklarar att de kan lägga korten i ett kuvert med sina koder nedskrivna på en lapp.

Foto: TT

Erbjuder sig hämta bankkorten i kuvert

Därefter lägger den falska polisen på luren och kommer och hämtar bankkorten – iklädda munskydd.

Sedan kan bedragarna i lugn och ro ta ut seniorernas pengar ur en bankomat – och de äldre är både lurade och rånade på pengar utan att de hunnit förstå det.

Nu vill polisens kriminalare varna alla äldre – och poängterar att polisen aldrig skulle göra på detta sätt.

– Polisen beslagtar aldrig kort på det här viset. Det gör inte bankerna heller. Lämna aldrig ut dina bankkort och pinkoder, säger kriminalteknikern till Aftonbladet.

100-åring utsatt för fräckt bedrägeri

Tidigare i september månad rapporterades det om ett liknande brott i Kungsbacka, där en 100-åring utsattes för ett fräckt bedrägeri.

”En man har ringt till honom och sagt sig vara från Swedbank. Därefter har mannen kommit hem till honom och tagit alla hans bankkort. Innan korten hann spärras har gärningsmannen lyckats ta ut minst 8.000 kronor. Polisen har varit på plats och en anmälan om bedrägeri (åldringsbrott) har upprättats”, skrev polisen då.

OBS! Genrefoto. Kvinnan på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra. Foto: TT/Shutterstock

Antalet åldringsbrott har ökat markant den senaste tiden. I våras rapporterade GT att bedrägerier mot äldre och funktionsnedsatta ökat med 50 procent mellan december och januari, och att de ofta lurades på sina BankID-uppgifter av bedragarna.

Polisens lista – så skyddar du dig

På polisens hemsida finns en lista på saker som alltid är bra att tänka på – då id-brott och bedrägerier har ökat på senare tid. Bedragarna vill oftast rensa pengarna på folks konton. Detta ska man alltid tänka på:

  • Svara inte på misstänkta mejl, sms eller telefonsamtal.
  • Klicka inte på länkar och bifogade filer i mejl och sms utan att vara säker på att avsändaren är legitim.
  • Lämna inte ut dina lösenord, bankkortsuppgifter eller annan viktig information.
  • Logga aldrig in på annans begäran med exempelvis bank-id.
  • Skicka inga pengar i förskott utan att du sett det du har beställt.
  • Skänk aldrig pengar till organisationer utan att kontrollera vilka de är.

Nu hjälps vi åt att dela informationen vidare, så att ingen mer drabbas!

 

Läs mer om...