Polisen varnar för bedragarnas nya metod – då ska du slå larm: ”Informera gärna anhöriga”

Dagens digitala samhälle gör det enkelt för skickliga bedragare att lura folk på pengar. På bara någon minut kan en lurendrejare tömma ett bankkonto om den lyckas få tillgång till några få uppgifter. Att avgöra vem som är seriös och inte kan vara svårt, därför går polisen ut med en varning på Facebook. 

Polisen går ut med en varning för att undvika att fler råkar ut för bedragare som försöker lura folk över telefon. 

Förra året gick polisen ut med en varning som riktade sig framförallt till äldre personer, då denna grupp var särskilt utsatt för en ny typ av bedragare som utgav sig för att vara poliser. 

– En person ringer upp dem och utger sig för att vara polis. Han berättar att det varit något inbrott i en brevlåda och att bankinformation om det här paret ska ha stulits, sa en kriminaltekniker på polisen till Aftonbladet då.

– Lämna aldrig ut dina bankkort och pinkoder, var polisens uppmaning, vilket fortfarande gäller. 

Foto: TT

Nu är det dock en ny typ av bedragare som utgör ett hot mot mångas plånbok.

Då ska du ringa polisen

Så här skriver polisen i ett meddelande på Facebook under torsdagen: 

“Problemet gällande bedragare som ringer upp polsktalande personer som bor i Sverige fortsätter. Bedragarna talar polska och uppger att de ringer från polisen. De flesta samtal har handlat om att bedragarna vill komma åt värdesaker”, skriver polisen i ett meddelande till allmänheten på Facebook. 

De fortsätter:

“Om du blir uppringd av en person som säger sig vara från polisen och som vill komma åt dina värdesaker – lägg på luren och kontakta polisen på telefon 114 14. Informera gärna anhöriga och bekanta, så vi gemensamt kan sätta stopp för bedrägerierna!”. 

Problemet gällande bedragare som ringer upp polsktalande personer som bor i Sverige fortsätter. Bedragarna talar polska…

Posted by Polisen on Thursday, July 29, 2021

På polisens hemsida finns en lista över saker som alltid är bra att tänka på när man känner sig osäker på om man kan lämna ut sina personliga handlingar:

  • Svara inte på misstänkta mejl, sms eller telefonsamtal.
  • Klicka inte på länkar och bifogade filer i mejl och sms utan att vara säker på att avsändaren är legitim.
  • Lämna inte ut dina lösenord, bankkortsuppgifter eller annan viktig information.
  • Logga aldrig in på annans begäran med exempelvis bank-id.
  • Skicka inga pengar i förskott utan att du sett det du har beställt.
  • Skänk aldrig pengar till organisationer utan att kontrollera vilka de är.

Polisen varnar för bedragarnas nya fräcka metod. ? Nu ser vi till att så många som möjligt uppmärksammas på varningen!?

Posted by Newsner on Thursday, January 2, 2020
#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);
 

Läs mer om...