Foto: Shutterstock/Andreas Hillergren/TT

Polisen varnar för bedragarnas nya oväntade metod – ger sig på äldre kvinnor: ”De är väldigt sluga”

Två damer i 90-årsåldern utsattes av ”vattenbedragare” på söndagen.
Samma mönster uppdagades på två olika platser.
Kvinnorna blev av med pengar och smycken – och nu varnar polisen för bedragarnas nya metod.

Det var omkring klockan 14 på söndagen som en äldre dam fick ovälkommet besök.

En man förklarade att han skulle ”kontrollera vattnet” hemma hos henne. Nu har en anmälan om bedrägeri upprättats – efter att kvinnan kontaktat polis sedan hon misstänks ha blivit av med saker.

– En kvinna i 90-årsåldern ska ha fått besök av en man som uppgav att han ville kontrollera vattnet i hennes bostad. Mannen ska sedan ha sökt igenom hennes bostad. Det är ännu oklart vad som har tillgripits, skriver polisen på sin hemsida.

Samma mönster upprepades senare under samma dag ungefär 15 mil därifrån. Vid 17-tiden utsattes nämligen en kvinna i 90-årsåldern för stöld i sitt hem i Helsingborg, uppger polisen på sin hemsida.

– En person har lurat sig in till kvinnan genom att uppge att man skulle kontrollera vattnet i bostaden. Fler gärningsmän har därefter tagit sig in och tillgripit pengar och smycken. Det finns inga uppgifter om att målsägande tillfogats några fysiska skador, skriver polisen. 

Polisens uppmaning: Då ska du lägga på luren – och inte öppna dörren

Samtidigt uppmanar nu polisen att anhöriga ska prata med sina äldre släktingar och vänner om detta, skriver Aftonbladet.

– Öppna inte dörren till personer du inte känner. Lägg på om någon ringer och vill ha pengar eller kortuppgifter, säger Evelina Olsson, presstalesperson på polisen, till tidningen.

Hon beskriver bedragarna som ”sluga”.

– De är väldigt sluga. Vi har haft fall då dessa brottslingar har pratat i flera timmar med äldre i telefon och fått deras förtroende och samtidigt fått deras pengar.

Dela gärna vidare inlägget.