Foto: Polisen Stockholm – hundsektionen/Facebook

Polishunden Tyra hyllas av sina kollegor – gör sitt sista år innan pensionen: ”En dam med erfarenhet”

Polishunden Tyra ser fram emot sitt sista (?) år inom polisen.
Nu hyllas hon stort av sina kollegor.

Polishundar gör ett ovärderligt jobb och förtjänar verkligen att få uppskattning med jämna mellanrum. I par med sina hundförare utför de då och då direkt livsavgörande räddningsinsatser, när de hittar personer, ämnen och föremål.

Dessutom kan dessa otroliga vovvar utföra övervakning i olika typer av fall. Och det är framför allt deras nosar som polisen försöker nyttja så gott det går.

Så många polishundar finns i Sverige

Hundars luktsinne är nämligen alldeles utmärkt och de kan via nosen upptäcka sådant som vi människor annars skulle ha svårt att finna.

I Sverige uppskattar polisen att det finns ungefär 400 polishundar och lika många poliser som är hundförare till yrket. De utför uppskattningsvis uppemot 30 000 insatser årligen över landet.

– Hundarna kan spåra, söka och försvara föraren, sig själva och andra. En del hundar kan också söka efter särskilda ämnen och arbeta under speciella omständigheter, till exempel på platser där det brunnit. Alla hundpatruller tränas löpande och kvalitetssäkras kontinuerligt. Hundarna används även för att övervaka och patrullera, till exempel vid demonstrationer, och att leta efter narkotika, vapen, sprängämnen, brännbara vätskor, kroppsvätskor och döda kroppar, skriver polisen på sin hemsida.

Polishunden Tyra hyllas

De allra flesta av polisens hundar är av raserna schäfer och malinois.

Den rutinerade polishunden Tyra är av den förstnämnda rasen. Hon har tjänstgjort vid polisens hundsektion i Stockholm i många år, och hyllas nu för sin insats av sina kollegor.

– Valpar i all ära men här kommer en dam med erfarenhet och vackra grå strån runt nosen! Dessutom genomförde hon uppkörningen förra veckan och blev då godkänd att jobba ett år till ute. Det blir nog hennes sista innan pension. I höst fyller hon 10 år. Tyra, skriver polisen i Stockholm på sin Facebook-sida.

Vi får hoppas att ditt sista år inom polisen blir bra, Tyra!