Flera medarbetare på Folkhälsomyndigheten är i behov av polisskydd.
Polisen utreder bland annat dödshot.
– Det har eskalerat, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, till TT.
Sedan coronapandemin bröt ut för snart ett år sedan, har Folkhälsomyndigheten haft en central del i medierapporteringen.
Många svenskar lyssnar noggrant på myndighetens dagliga presskonferenser klockan 14.00, för att ta del av de senaste uppdateringarna kring smittoläget i Sverige och världen.
Men det är inte alla som uppskattar Folkhälsomyndighetens arbete i kampen mot coronaviruset.
Redan i maj kom uppgifter om att statsepidemiolog Anders Tegnell hade tagit emot dödshot. Hoten riktades mot såväl Tegnell som personer i hans närhet och polisen startade en utredning.
– Jag blev inte så oroad själv men jag tar det på största allvar när det riktas mot min familj, sa Anders Tegnell då i ett polisförhör, enligt Aftonbladet.
Polisskydd på Folkhälsomyndigheten
Nu kommer uppgifter om att hatet och hoten mot Folkhälsomyndigheten har eskalerat ytterligare.
I synnerhet medarbetare som syns offentligt på presskonferenser, så som Anders Tegnell och avdelningschefen Karin Tegmark Wisell, ska vara särskilt utsatta.
Men även andra medarbetare på myndigheten, liksom stundtals deras anhöriga, är utsatta för hatstormen via mejl, telefonsamtal och inlägg på sociala medier.
Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, säger till TT att flera medarbetare nu är i behov av polisskydd.
– Det började redan i våras och då, precis som nu, är mycket riktat mot våra talespersoner. Men det har eskalerat och vi känner av det här dagligen, säger Johan Carlson till TT enligt SVT.
Utreder dödshot
Carlson berättar att situationen bara har blivit värre och värre.
Utöver polisskyddet ska säkerheten ha skärpts med vakter i Folkhälsomyndighetens lokaler.
Myndigheten har vidare löpande kontakt med polisen, samtidigt som de grövsta hoten har polisanmälts.
– Det har gått så långt att vi har dödshot som utreds av polisen, säger Johan Carlson till TT.