Höjd pension och lägre skatter till pensionärer för miljardbelopp.
Men pensionärsorganisationen PRO är kritiska mot regeringen.
De vill ha bort skatteklyftan mellan arbetstagare och pensionärer – i snabbare takt.
– Vi ska inte betala mer i skatt än vad löntagare gör för samma belopp, säger PRO-ordföranden Christina Tallberg, till TT.
Newsner har tidigare, i en stor artikelserie, belyst pensionärernas situation för att få en tydligare bild av det svenska pensionssystemet – och varför det ser ut som det gör.
Då talade vi bland annat med 71-åriga Margit, som inte har råd att gå till tandläkaren med sin pension, och 70-åriga Göran som tvingades arbeta även efter pensionen för att få det att gå ihop.
Tidigare i år har regeringen meddelat att det kommer ett nytt pensionstillägg i höstens budget – med upp till 600 kronor extra i plånboken för pensionärer.
Och på fredagen gav finansminister Magdalena Andersson (S) att regeringen är överens med samarbetspartierna om nya miljardsatsningar på pensionärerna.
Utöver ovan nämnda pensionstillägg, som inte ska påverka andra utbetalningar av pensionsförmåner såsom garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd, blir det även sänkta skatter.
LÄS MER: Så fungerar regeringens nya förslag för landets pensionärer
– Tar man detta tillsammans med den generella sänkning på förvärvsinkomster, som kommer vara med i budgeten, så innebär det att nio av tio av landets pensionärer kommer få mer i plånboken nästa år, säger Andersson på en pressträff.
Hon förklarade också att regeringen vill sluta klyftan mellan skatten på pension och skatten på lön för arbetstagare till årsskiftet 2022-2023. Detta har varit ett viktigt vallöfte för Socialdemokraterna.
– Det vi kan berätta om inför nästa år är att vi kommer både att höja pensionerna, men också sänka skatten för pensionärer. Vi kommer införa pensionstillägget med upp till 600 kronor i månaden för de som slitit ett helt långt yrkesliv, men ändå har en låg pension. Och vi kommer ta det sista steget för att sluta skatteklyftan mellan pensionärer och de som arbetar. Det kommer då vara helt sluten 1 januari 2023, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på pressträffen.
Pensionärsorganisationer ilskna – på beskedet
Men just detta – att det kommer dröja flera år till innan skatteklyftan är sluten – är pensionsorganisationen PRO kritisk till.
– Vi är mycket, mycket kritiska till att klyftan mellan pensioner och löner inte tas bort förrän 2023. I PRO har vi jobbat stenhårt sedan 2007 för att få bort den. Vi blev egentligen utlovade att den skulle vara borta 2020, sedan trodde vi 2021, säger PRO-basen Christina Tallberg till TT, uppger Omni.
PRO är samtidigt positiva till att pensionärerna får mer i plånboken från nästa år.
– Det är ett viktigt och nödvändigt första steg mot en höjd allmän inkomstpension. Vi ser att man måste höja pensionerna för att man ska kunna leva ett bra liv, säger Tallberg till TT.
”Positivt att den kommer att avskaffas”
Medlemsorganisationen SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson har liknande funderingar som sin kollega på PRO.
– Det är positivt att den högre skatten på pensioner som fortfarande existerar kommer att avskaffas, som berör de med pensioner på cirka 18 000 kronor och högre. Det har vi väntat på och kämpat för länge i SPF Seniorerna. Däremot menar vi att det sker för långsamt, inför valet 2018 löd löftet att den skulle vara avskaffad år 2020, nu är alltså besked att det blir verklighet först år 2023, säger Eva Eriksson i ett pressmeddelande.
Pensionstillägget om upp till 600 kronor extra i månaden är ett förslag som partierna i den så kallade ”pensionsgruppen” kommit fram till. Där ingår regeringspartierna samt C, L, M och KD.
– Pensionstillägget är en kortsiktig lösning och långt ifrån tillräckligt för att förstärka pensionerna. Det kommer också att bli ett udda inslag i systemet, men kan ge runt hälften av landets pensionärer ett tillskott, säger Eva Eriksson på SPF Seniorerna.
Hon kallar politikernas åtgärder för pensionärerna för ”lappande och lagande” – och pekar ut att det är den allmänna pensionen som på sikt måste höjas.
– De olika åtgärder som politiken företagit, som skattelättnader eller pensionstillägget, gör dock liten skillnad och kommer inte till botten av problemet. Detta lappande-och-lagande måste få ett slut. Därför måste också åtgärder göras där problemen finns, i den sjunkande allmänna pensionen. Allt annat är egentligen kosmetika. Det måste synas i pensionskuvertet att man har arbetat, i dag är detta respektavstånd mycket litet, säger Eriksson på SPF Seniorerna.
Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar och dela vidare!