I helgen kommer majbrasor brinna runt om i landet när svenskarna ska fira in våren.
Nu kommer räddningstjänsten med en viktig uppmaning till alla valborgsfirare.
I flera decennier har majbrasor symboliserat valborgsmässoafton och förenat folk för att välkomna våren.
I helgen kommer tusentals samlas runt majeldar i Sverige men som alltid när det gäller eld, så gäller det att vara på sin vakt. Och ta det säkra före det osäkra.
Nu delar Räddningstjänsten i Mälardalen med sig av sina bästa tips för en säker majbrasa.
Räddningstjänstens tips för säker valborg
Först och främst trycker räddningstjänsten på att det är viktigt att kontrollera så det inte råder något eldningsförbud i kommunen.
Oavsett eldningsförbud eller inte är det viktigt att hålla koll på omgivningen runt brasan.
”Håll koll på omgivningen kring brasan. Gnistor från brasan kan flyga i väg och orsaka så kallade flygbränder många tiotals meter ifrån brasan”, skriver räddningstjänsten i inlägget.
De tillägger:
”Tänk på att vid torr väderlek krävs en stor försiktighet vid eldning. Brasan får ej tändas vid kraftiga vindförhållanden. Stanna kvar och släck ordentligt. Det kan krävas att du gräver där brasan stått för att se till att allt är släckt”.
Räddningstjänsten uppmanar dessutom människor att besöka platsen några timmar efter släckning för att vara på den säkra sidan.
Och sist men inte minst, ha släckutrustning på plats.
”Det räcker inte med brandsläckare och vanlig trädgårdsslang, utan det behövs anslutet vatten från till exempel brandpost med högre flöde”, skriver räddningstjänsten.
Så anmäler du din majbrasa
Räddningstjänsten i Södra Hälsingland vädjar också till alla som ska angöra en brasa att meddela det till räddningstjänsten.
”För att vi ska ha vetskap om var det kommer finnas majbrasor och ha kontaktuppgifter till de som ansvarar för brasan önskar vi att du anmäler din majbrasa till oss på räddningstjänsten”, skriver dem i inlägget.