Regeringen överens om migrationen – ändrar regler för gymnasielagen: ”Orimlig situation”

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har enats om att skicka ut migrationskommitténs alla förslag på remiss.

Men samtidigt har regeringspartierna lagt till kompletteringar.

Det var i somras som den parlamentariska migrationskommitténs betänkande gällande ny migrationslag blev klar.

På onsdagen meddelade regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet att de nu är överens om hur de ska hantera kommitténs förslag.

Hela förslaget ska skickas ut – med kompletterande tillägg – på remiss innan en ny migrationslagstiftning kan bli klar från sommaren 2021 då den nuvarande tillfälliga lagen löper ut.

– Vi är överens om att remittera betänkandet och några kompletterande förslag, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vid en pressträff på onsdagseftermiddagen tillsammans med Isabella Lövin (MP).

STOCKHOLM 20201007 Vice statsminister Isabella Lövin (MP) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) har en gemensam pressträff med anledning av den parlamentariska migrationskommitténs betänkande. Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har kommit överens om hur de ska hantera Migrationskommitténs förslag. Foto: Amir Nabizadeh / TT

Två stycken tillägg pekades ut av S och MP på den gemensamma pressträffen.

Det var under 2018 som regeringen med hjälp av stöd i riksdagen från V och C klubbade igenom att ungdomar – som hade fått avslag på sin asylansökan och som hade hunnit fylla 18 under väntetiden – fick ansöka om uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå.

Nu görs en ändring i den omtalade gymnasielagen.

Tidigare har en ungdom fått sex månader på sig att hitta ett varaktigt jobb om minst två år för att få stanna i Sverige.

Nu meddelar S och MP att kraven på att hitta jobb efter avslutade studier blir lättare. Nu ska ungdomarna få tolv månader på sig att hitta egen försörjning, och det ska vara varaktigt i minst ett års tid.

Miljöpartiets språkrör menar att det blivit svårare för ungdomar att hitta jobb till följd av coronapandemin.

– Det är en orimlig situation i dag, det tror jag de flesta förstår, säger Isabella Lövin (MP).

STOCKHOLM 20201007 Vice statsminister Isabella Lövin (MP) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) har en gemensam pressträff med anledning av den parlamentariska migrationskommitténs betänkande. Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har kommit överens om hur de ska hantera Migrationskommitténs förslag. Foto: Amir Nabizadeh / TT kod 12040

Den andra nyheten som presenterades var att S och MP är överens om att personer som varit väldigt länge i Sverige – det talades om cirka fem år på pressträffen – men som samtidigt inte har några skyddsskäl kvar, ändå ska få stanna i landet.

– Det kan vara orimligt att då köra ut hela familjen. Det måste finnas en ventil, säger Morgan Johansson på pressträffen, uppger TT.

Kritik från oppositionen: ”S totala kollaps”

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergård är mycket kritisk.

”Det går nu att bevittna S totala kollaps”, skriver hon på Twitter och länkar till presskonferensen på regeringens hemsida.

Även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson går till stenhård attack – och skriver på Facebook att Stefan Löfven (S) ger MP ”taktpinnen” i migrationspolitiken.

”Sverige behöver avsevärt mindre asylrelaterad invandring, inte mer. Där är både verkligheten och opinionen tydlig. Det här betyder krig, i riksdagen och i kommande valrörelse. Socialdemokraterna ska inte komma undan detta svek”, skriver SD-ledaren på Facebook.

Vad tycker du om detta?

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);