Reinfeldts stenhårda känga mot Trump: Kanske den sämste USA haft

I lördags stod det klart att Joe Biden blir USA:s näste president. Donald Trump – som varit säker på seger, tvingades därmed lämna vita huset. Segern är ett glädjebesked för alla demokrater, och en sorg för diktaturer, som enligt Fredrik Reinfeldt sett Trump som en jämlike i sitt sätt att styra. 

– Det är ett historiskt underbetyg av Trumps sätt att leda landet, signerat det amerikanska folket, säger Fredrik Reinfeldt till Aftonbladet

Redan efter första valnatten, långt innan alla röster var räknade, gjorde Donald Trump ett uttalande där han sa att han så gott som redan vunnit valet. 

“I mina ögon har vi vunnit. En tragisk grupp människor försöker beröva oss detta, men vi kommer inte att tolerera det”, sa Donald Trump då

”Diktaturerna såg Trump som en jämlike”

Det skulle dock dröja flera dagar innan alla röster från delstaten Pennsylvania var räknade. Men när allt var färdigt stod det klart att demokraternas Joe Biden fått flest röster i det jämna valet. 

Donald Trump anser sig vara vinnare. Vad tycker du om det här?

Posted by Newsner on Wednesday, November 4, 2020

Donald Trump är den tredje presidenten i modern tid som inte återväljs efter sina fyra år vid makten. En stor seger för alla demokrater, enligt Fredrik Reinfeldt, moderat statsminister 2006–2014. 

– De jublar i demokratierna och är mer sorgsna i diktaturerna. Diktaturernas starka män har sett Trump som en jämlike som snarare visat förakt mot andra demokratier, säger han till Aftonbladet. 

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sämsta president USA har haft

Även om Donald Trump fick i princip hälften av det amerikanska folkets röster så tror Fredrik Reinfeldt att Bidens seger innebär en stor lättnad för många.

Han menar att Trump både hunnit starta handelskrig och dragit sig ur Parisavtalet under sin tid vid makten, vilket gett konsekvenser för både säkerhetspolitik, handel och klimat. 

Foto: TT

För Aftonbladet berättar Reinfeldt att han tror att stora delar av världen säger “äntligen”, i hopp om att globala problem ska hanteras annorlunda. 

– Jag tror att historiker och andra som analyserar honom i efterhand kommer att komma fram till att Trump är en av de sämsta, kanske den sämsta, president som USA någonsin haft, säger han till Aftonbladet.

Vad anser du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);
 

Läs mer om...