Rekordmånga svenskar räknas som fattiga – äldre kvinnor värst drabbade

Inkomstklyftorna i landet ökar, och även om Sverige anses vara ett rikt land så lever sedan 2019 rekordmånga på eller under den relativa fattigdomsgränsen, det visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). 

De som lever med låg ekonomisk standard räknas som relativt fattiga, enligt EU:s standard. De senaste åren har andelen fattiga i Sverige ökat, och 2019 nådde antalet den högsta nivån hittills, då över 15 procent av befolkningen räknas som relativt fattiga. 

Inkomstklyftorna ökade

De stora klyftorna mellan landets inkomsttagare kan vara problematiskt, enligt experter. 

 – Det kan skapa spänningar och kan vara allvarligt, säger professor Daniel Waldenström som forskar på inkomstklyftor till Aftonbladet

Enligt Daniel Waldenström har personer med jobb ökat sina inkomster kraftigt de senaste 20 åren, och då har inte pensionärer, studenter och arbetslösa hängt med. Detta har lett till ökade klyftor. 

Äldre ensamstående kvinnor fattigast

När SCB mäter ekonomisk standard jämfört med snittsvenskens inkomst står det klart att klyftorna bidragit till att så många svenskar räknas som “relativt fattiga”. I denna grupp är äldre kvinnor överrepresenterade, vilket Newsner tidigare rapporterat om i artikelserien Du gamla, Du fria.

Foto: Shutterstock

Bland grupper med störst andel låg ekonomisk standard ser man ensamstående kvinnor som är över 80 år, som utgör 41 procent. Därefter barn (0-19 år), som utgör 20 procent, enligt SCB.

Enligt Daniel Waldenström kan dock rekordsiffrorna från 2019 ha vänt under 2020, trots pandemin som resulterade i ökad arbetslöshet och uteblivna inkomster. 

Kvinnor med låg pension utsatta

Enligt honom finns en ny studie utförd av tre europeiska forskare, som indikerar att klyftorna minskade något under förra året. Studien bygger på enkäter med 1 000 personer, bland annat i Sverige. 

– Välfärdssystemen har fångat upp låginkomstgrupperna, säger han till Aftonbladet.

Foto: Shutterstock

EU:s gräns för ”relativ fattigdom” har satts till 60 procent av medianinkomsten inom respektive EU-land.

I Newsners tidigare artikelserie Du gamla, Du fria, berättar Ole Settergren, på Pensionsmyndigheten, om att många av Sveriges pensionärer faller in i denna grupp, och att majoriteten av dessa är kvinnor. 

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.