Rita skickar anonyma vykort till ensamma och äldre – för att sprida glädje i vardagen: ”Vill dela med mig”

Foto: Shutterstock/ Privat

Rita Gustavsson från Brunskog, Värmland, skickar anonyma vykort till äldre och ensamma. Det för att sprida lite glädje i vardagen, rapporterar P4 Värmland.

Nu hyllas hon för sina insatser.

Förra julen hörde personal från äldreboendet Gunnebo av sig till P4 Värmland med en uppmaning till folk att skicka vykort till de äldre då det skulle betyda mycket för de boende.

Vykorten trillade in ett efter ett framåt jul. Men dagarna blev till veckor och det blev nytt år och vykorten fortsatte att trilla in. I alla fall från en brevskrivare som skrev under med namnet Rita.

Sedan dess har vykorten fortsatt komma, ett i veckan, och förhöjt stämningen på äldreboendet.

Efterlysning i radion

Till slut ville de boende och personalen på Gunnebo ta reda på vem den här Rita var och gick ut med en efterlysning i P4 Värmland åter igen.

Och plötsligt fick P4 Värmland en ledtråd.

– De ringde till mig och frågade om jag var den Rita som skickade vykort till Gunnebo. Jag blev helt ställd. Det visade sig att de fått tips om mig, folk vet att jag brukar skicka en hel del vykort, berättar Rita för Newsner.

Ritas vykort. Foto: Privat

Ja, för det här med vykort är ingenting nytt för Rita. I flera år har hon skickat vykort till en pojke med Downs syndrom, till en annan kille och så till en äldre dam.

– Jag har alltid skickat vykort och så har jag några speciella som jag skickar till. Jag tycker det är kul att dela med mig av det positiva i vardagen. Men jag har ingen tanke på att de ska veta vem jag är, jag vill bara dela med mig helt enkelt, säger hon.

”Inte i min vildaste fantasi”

Sedan P4 Värmland hörde av sig har Rita fått kontakt med personal på Gunnebo och det gripande samtalet i radion har fått stor respons.

Både tidningar och tv har hört av sig.

– Jag trodde att det var lokal-tv som hörde av sig och så var det Tv4. Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat tro att det skulle bli ett sådant här genomslag.

Ritas vykort. Foto: Privat

Rita säger att hon gått in på Facebook och där överösts med komplimanger och beröm. Nu hoppas hon att det kan skapa ringar på vattnet.

– Jag har överösts av fina meddelanden men jag tror nästan att de ljuger allihop., säger hon och tillägger:

– Men nu när det blivit en sådan otrolig respons så hoppas jag att fler tar efter. Skicka ett vykort till ett äldreboende, till de gamla, till människor som är ensamma. Vi har säkert människor i vår närhet som också skulle bli glada av ett vykort, säger hon.

Uppmanar andra att göra likadant

Rita säger att det är enkelt med dagens teknik. I stället för att gå och köpa ett vykort som bli liggande i väskan kan man göra allt i telefonen.

– När man är ute på grejer eller se något roligt. Det är bara att ta ett kort och skicka iväg. Vi har så mycket glädje runt oss som aldrig kommer iväg. Men det är lätt att göra på det här viset, säger hon.

Trots all respons från allmänheten är det de boende på Gunnebo och personalen där som ger Rita mest glädje.

– Att de tycker att det är så roligt att få dessa vykort. Ja det glädjer mig något enormt. Så himla roligt är det, säger hon till Newsner.

Rita är verkligen en vardagshjälte. Sprid gärna Ritas vykortsidé så att fler tar efter.

Exit mobile version