Under det senaste året har det inneburit stora förändringar för alla som arbetar i underhållningsbranschen.
Från att ha haft en full kalender har istället turnéer och spelningar ställts in.
En av många som har drabbats hårt av pandemin är folkkära artisten Robert Wells.
Nu riktar han stark kritik mot regeringens hantering av krisen och kräver förändring.
– Det är som jag brukar säga att om man leder en orkester måste du också vara en bra dirigent som visar alla hur man ska göra, säger han till Newsner.
Under många år har han turnerat land och rike med populära ”Rhapsody in rock” och har synts i en rad olika tv-program.
Men när pandemin slog till hårt, förändrades allt på ett ögonblick.
Turnéer som hade planerats ställdes in och sköts fram.
Nu när det har gått över ett år sedan coronaviruset slog till med full kraft, riktar Robert Wells skarp kritik mot regeringen och hanteringen av krisen.
– Du kan prata med vilken kulturarbetare som helst, det är ingen som förstår hur reglementen går till. Häromdagen fick jag mail om att det ska släppas in 8 personer på Friends arena för en match. Det är väldigt konstigt, säger han till Newsner.
Vill vara en del debatten
I början av mars uppmärksammade Expressen att Robert gått med i en Facebookgrupp där medlemmarna bland annat är emot pandemilagen.
Robert menar att han är med i många grupper för att vara en del av debatten, men att han förhållandevis kanske inte håller med om precis allt som skrivs.
– Jag tycker det är bra att vara med i flera grupper och ta del av debatten. Jag är för att ha total lockdown eller öppna upp samhället. Men att låta oss som arbetar med kultur och sport drabbas, det är inte rätt.
I mars kom förslaget från Folkhälsomyndigheten att antalet besökare i köpcentrum ska begränsas.
Men att deras verksamheter har hållit öppna samtidigt som underhållningsbranschen har fått kämpa, är Robert Wells starkt kritisk till.
– Det finns ingen relevans. Det ska få vara folk i köpcentrum men vi får inte lira. Speciellt när det gäller Mall of Scandinavia där det går runt en massa folk, så är det tomt i Friends arena förutom då när det är 8 personer på plats, säger han och fortsätter:
– Jag skulle respektera detta om regeringen kom med solklara riktlinjer som belyser allt så att det inte finns några oklarheter. Om det är lockdown så ger de svart på vitt. Man kan inte göra skillnad. De skyllde på ordningslagen i ett år men vi får se hur det blir efter den 3:e maj.
Skarpa kritiken mot regeringen
Under året med pandemin har till exempel kulturminister Amanda Lind (MP) fått stark kritik vid flertal tillfällen för att inte ha gjort tillräckligt.
Men Robert Wells tycker inte att felet ligger hos ministern.
– Jag tror faktiskt kulturministern kämpar på så gott hon kan. Men hon har en stor uppförsbacke att ta sig upp för.
– Saken är ju att när det gäller en konsert till exempel är det ju inte bara en artist på plats. Det är en massa folk som arbetar med detta. I sin tur bokar ju publik hotell, lägger pengar på restauranger och så vidare. Hela näringskedjan är strypt. Scener runt om i landet har stått tomma helt i onödan.
Vill anordna coronasäkrade konserter
Robert Wells berättar vidare att han under hösten anordnade coronasäkrade konserter.
Publiken fick ta sitt ansvar och sköta hygien och inte komma dit om de kände något som helst symtom.
Folkkära artisten säger att han gärna skulle vilja se mer av detta, men att regeringen inte vågar försöka lösa situationen.
– Förra året gjorde vi konserter med 50 personer. Det var extremt anpassat till situationen. Så den tredje vågen är det knappast kulturen som har ställt till med. Det är lite synd att vi inte vill göra som i Berlin, där de testkör med publik som testats för covid-19. De försöker hitta vägar men inte vi.
Frustrationen är stor och Robert säger att många inte förstår hur allvarlig situationen är.
– Jag har varit frilans i hela mitt liv sen jag var 16 år. Att vara frilans innebär att under långa perioder skapar man och sitter med annat. I vår bransch finns det inget som heter avgångsvederlag och så vidare. Det är inte bara att ”byta jobb”. När man har över 40 års erfarenhet på scenen är det inget man gör i en handvändning, säger han.
Men det finns också något annat som gnager Robert.
– Det jag mår sämst av egentligen är att jag avlönar folk runt omkring mig. Men det har jag inte kunnat göra och jag har inget jobb åt dem. Det enda vi efterlyser är bara 100 procent tydlighet. Så här ska man göra när man inte kan jobba och så vidare, inte något byråkratibibliotek för att ta oss vidare, säger han och fortsätter:
– Det är som jag brukar säga att om man leder en orkester måste du också vara en bra dirigent som visar alla hur man ska göra. Hade det varit så bra hade jag förstått mer och accepterat situationen.
Vad tycker ni om detta? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida.