Roger, 46, stoppade våldtäktsförsök på flicka – hyllas nu stort för sitt civilkurage: ”Överväldigande”

När Roger Petersson, 46, såg hur en man brottade ned en tonårsflicka i snön en januarimorgon i Eskilstuna släppte han allt och ingrep direkt.

Nu hyllas han som hjälte.

Det var en tidig januarimorgon i Eskilstuna när Roger Peterson, 46, tog med sin då tolvåriga hund Sören ut för en morgonpromenad.

Det var kallt, och det mesta precis som vanligt, men det ska få en dramatisk vändning.

För när Roger och Sören går genom Kajerdtparken i Eskilstuna ser han plötsligt några som brottas en bit bort.

– Jag skriker på dem att sluta. Och när jag kommer närmare ser jag att det är en kille som sitter på en flicka och trycker ner henne i snön och håller för hennes mun, berättar Roger för Newsner.

Flickan ropar på hjälp

Mannen som sitter på flickan i snön säger till Roger att läget är under kontroll och att han är flickans kille.

– Men jag hör hur hon försöker ropa på hjälp, så jag går fram och sliter bort honom från henne, berättar Roger.

Foto: Privat/ TT

Mannen reser sig upp och går mot Roger.

– Då håller jag ut min vänstra hand mot hans bröst och säger åt honom att lugna ner sig och stanna på platsen, berättar Roger och tillägger:

– Samtidigt reser sig den här flickan upp och börjar gå därifrån varpå jag vrider bort huvudet och mannen springer iväg.

När flickan uppmärksammar att mannen är på väg bort vänder hon tillbaka till Roger igen och kramar honom.

– Mitt fokus då är bara att se till så att hon inte är allvarligt skadad. Men det är hon inte, säger han.

Ringer till 122

Men hon är chockad och rädd och ber Roger att följa henne till skolan.

– Jag förklarar för henne att hon inte ska till skolan utan att vi måste ringa polisen, säger han.

Sagt och gjort. Roger ringer till polisen och berättar om vad som hänt. På 112 frågar de om Roger kan se gärningsmannen och om han i så fall kan följa efter honom.

Till en början ser de honom inte men efter ett tag, med polisen kvar i luren, ser de mannen en bit bort när han korsar en väg.

Flickan vill inte vara ensam så tillsammans med henne och hunden tar Roger upp jakten på gärningsmannen.

Men han försvinner igen.

Till slut stannar de till vid en matbutik och inväntar polisen men innan polisen hinner fram dyker gärningsmannen upp igen.

– Ovetandes om att vi följt efter honom kommer han gående på trottoaren en bit bort. Så jag säger till flickan ”håll i hunden, nu ska jag ta honom”, berättar Roger för Newsner.

Jagar gärningsmannen

I full vintermundering springer Roger efter gärningsmannen som snart inser att han är förföljd. Han hinner aldrig ikapp men efter någon kilometer lyckas han jaga in honom på en besninstation.

Först tänker Roger att han ska gå in och gripa honom själv, men han tänker om.

– Jag backar ut ur bensinstationen, ringer polisen och uppger min position, säger Roger för Newsner.

Några minuter senare dyker polisen upp på platsen och griper mannen. En 27-åring överfallit flera kvinnor i Eskilstuna.

Mannen åtalades senare för våldtäktsförsök, och dömdes i maj till rättspsykiatrisk vård och utvisning för tre fall av sexuella ofredanden och ett fall av ofredande av kvinnor, varav en var en flicka på 15 år. 

Årets skyddsängel

Efter ingripandet reflekterade Roger inte mer på vad han gjort eller vad han gått igenom. Men i augusti i år fick han pris av polisen för sitt ingripande och nyligen blev han utsedd till årets skyddsängel på Svenska hjältar- galan.

– Jag har inte tänkt så mycket på det här mer än att jag är glad över att jag han stoppa det i tid och att flickan inte var allvarligt skadad. Det som har varit överväldigande är all uppståndelse runt omkring, reportrar som ringer, priser från polisen och nu skyddsängel, säger han.

Rogers hund Sören. Foto: Privat

Men det finns ytterligare ett minne till händelsen och det är att det var hunden Sörens sista vecka i livet.

– Han kanske inte förstod allt som hände men jag är glad att han fick vara med på det här, han var sjuk i cancer så det här ingripandet var det sista han gjorde, berättar Roger för Newsner.

På frågan om han skulle ingripa igen om något liknande inträffade svarar Roger:

– Självklart. Det skulle jag verkligen göra, säger han.

Roger är verkligen en sann skyddsängel. Nu ser vi till att skicka honom all kärlek i kommentarsfältet. Det är han mer än värd.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);
 

Läs mer om...