Rullstolsburna Carina nekas parkeringstillstånd – trots amputerade ben: ”Anses bara ha viss nedsättning”

Carina Svensson har nyligen amputerat båda benen och tar sig fram med hjälp av rullstol. Men trots att hon försöker anpassa sig till sitt nya liv utan ben så anses hon inte tillräckligt funktionsnedsatt för att få ett särskilt parkeringstillstånd. 

– Det drabbar inte bara mig, utan andra människor som kanske inte har den förmågan som jag har att prata med folk, och som inte har anhöriga som stöttar en, säger Carina Svensson till Sydsvenskan. 

Carina Svensson i Malmö är nyamputerad och försöker att anpassa sig till sitt nya liv utan ben. 

För ett par veckor sedan hörde Carina av sig till Malmö kommun för att ansöka om parkeringstillstånd för funktionsnedsatta. 

Foto: TT/Bertil Persson

– Läkaren fyllde i ett läkarutlåtande där det står att Carina är amputerad i båda benen och inte kan röra sig längre sträckor. Det skickade jag med, tillsammans med ett foto, för det ska man ha på tillståndet, säger Carina Svensson till Sydsvenskan. 

Ansågs bara ha ”viss” funktionsnedsättning

Svaret hon skulle få kom både som en chock och en stor besvikelsen. Hon fick avslag. 

Kommunens motivering var att Carina bara lider av ett “visst” funktionshinder, och att hon inte är ett sådant regelmässigt behov av förarens hjälp utanför fordonet att det motiverar ett tillstånd.

– Då undrar jag: vad är ”visst” funktionshinder? säger Carina Svensson till Sydsvenskan. 

OBS: Genrebild. Personen på bilden har ingenting med ärendet att göra.
TT/Bertil Persson

Kommunens förklaring

Joacim Florén är chef på trafikregleringsenheten på Malmö stad. När Sydsvenskan kontaktar honom för en kommentar vill han inte uttala sig om det enskilda ärendet. Han hänvisar istället till lagstiftning och praxis. 

– Det finns olika grader i skalan av funktionsnedsättning och hur stort behov olika sorters rörelsenedsättning har. Vi bedömer alltid hur den samlade bilden ser ut för förflyttning, säger han till Sydsvenskan. 

Carina är arg och besviken och ifrågasätter beslutet, som hon överklagat. Hon berättar att hon pratat med sin sjukgymnast, som sagt att det inte är ovanligt att kommunen gör bedömningar likt hennes.

Nu är det upp till Länsstyrelsen att avgöra nästa instans.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);