Så mycket extra får landets fattigpensionärer 2022 – löftet från regeringen

Tusen kronor extra i månaden till en tredjedel av landets pensionärer.
Det blir verklighet efter årsskiftet för 700 000 pensionärer.
– Syftet är att ta ytterligare ett steg för att få bort fenomenet fattigpensionärer, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till Aftonbladet.

Höjda inkomster för 700 000 seniorer i landet. Det blev resultatet efter regeringens förhandlingar med Vänsterpartiet tidigare i höstas, i samband med den nya regeringsbildningen.

Om det nya förslaget går igenom riksdagen väntas den tredjedel av Sveriges pensionärer som har de lägsta inkomsterna få 1 000 kronor mer i månaden.

Enligt regeringen handlar det om cirka 700 000 personer som får det nya garantitillägget. Det kommer rent tekniskt att vara en del av bostadstillägget, och ligger utanför den så kallade pensionsgruppens överenskommelse där flera av riksdagens partier sedan länge är representerade.

Foto: Duygu Getiren / TT

– Det blir ett fristående tillägg. Det vi är överens om är att det ska vara upp till tusen kronor i månaden skattefritt. Det ska riktas till den tredjedel som har mest sårbar ekonomi. Syftet är att ta ytterligare ett steg för att få bort fenomenet fattigpensionärer, säger Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister i Magdalena Anderssons (S)-regering, till Aftonbladet.

Det nya tillägget väntas betalas ut till den tredjedel pensionärer med lägst inkomster från slutet av augusti 2022.

Foto: Shutterstock

Pensionerna har sedan länge varit en omdebatterad fråga. Samtidigt som systemet är uppbyggt att finansiera sig självt.

– Det är ju människorna, våra medborgare, som måste vara i fokus. Inte systemet. Sedan vill vi ha ett system som är ekonomiskt hållbart, såklart. Det är därför vi har utvecklat inkomstpensionsmodellen. Men det har alltid kompletterats med andra insatser för att alla som har jobbat och slitit ett helt yrkesliv ska få en pension som är på rimliga nivåer, säger Shekarabi (S) till Aftonbladet.

Förslaget från regeringen om det nya tillägget till 700 000 seniorer bedöms kosta runt 7,5 miljarder kronor varje år.

Foto: Shutterstock

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);