SD ökar och S minskar – Liberalerna under spärren i ny mätning

Liberalerna har det fortsatt blytungt i opinionen.

Samtidigt ökar partierna längst ut till vänster och höger på den traditionella skalan.

Här är senaste mätningen som SVT/Novus presenterar på torsdagen.

Socialdemokraterna, det största regeringspartiet, har haft det tyngre i opinionen under hösten.

Efter att ha fått ett rejält lyft i mätningar i början av coronapandemin – uppemot 30 procent på sina håll – så har S sjunkit tillbaka igen.

På torsdagsmorgonen presenterade SVT och Novus sin opinionsundersökning. Den är särskilt intressant eftersom den är gjord efter halva mandatperioden. Det är alltså två år kvar till nästa val, år 2022.

STOCKHOLM 20200820 Statsminister Stefan Löfven håller pressträff tillsammans med socialministern och Sveriges vaccinsamordnare. Foto: Anders Wiklund / TT

3878 slumpmässigt utvalda personer har fått svara på frågan vilket parti som skulle få deras röst vid ett riksdagsval i dag.

Socialdemokraterna når 26,3 procent. Vid ett eventuellt valresultat så skulle det innebära att statsminister Stefan Löfvens parti sjunker sedan förra valet 2018, då S nådde 28,3 procent.

Samtidigt ökar koalitionspartnern Miljöpartiet något – från 4,4 procent i valet till 5,2 procent i den här mätningen. Både S nedgång och MP:s uppgång är statistiskt säkerställda.

Vänsterpartiet, där Jonas Sjöstedt kommer att lämna över posten som partiledare efter nio år, ökar i mätningen och når 9,5 procent.

På den andra sidan av det politiska spektrat hittar vi bland annat Sverigedemokraterna. Partiet ökar med 1,7 procent sedan valet för två år sedan, och får 19 procent i den här mätningen. Även Moderaterna ökar något under ett år där kriminalitet och skjutningar utöver coronapandemin dominerat debatten.

STOCKHOLM 20191123 Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talar under partiets landsdagar i Örebro. Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010

Ulf Kristerssons parti får 20,5 procent i mätningen, en liten uppgång från valet (19,8 procent).

Tillsammans med Kristdemokraterna samlar de tre partierna till höger om regeringen och ”Januaripartierna” nu 45,2 procent. Det räcker inte i dagsläget till en majoritet i parlamentet.

I stället är det just ”Januaripartierna” som är fortsatt i förarsätet – men bara om man också räknar med Vänsterpartiet i regeringsunderlaget.

Utan V samlar S+MP-regeringen tillsammans med Centern och Liberalerna 43,2 procent av väljarstödet – vilket alltså är mindre än M+KD+SD. Men tillsammans med Vänstern, som släppte igenom Stefan Löfven i statsministeromröstningen i januari 2019 vilket var en förutsättning för att S-MP-regeringen skulle kunna regera, samlar S+MP+C+L+V 52,7 procent.

Men det finns ytterligare en hake – en väldigt viktig sådan.

Liberalerna har det nämligen fortsatt väldigt tungt i opinionen. Nyamko Sabuni har nu varit partiledare i över ett års tid sedan Jan Björklund lämnade över stafettpinnen, och ännu syns inget lyft för L.

Foto: Wille Öhgren/Wikimedia commons

I dagsläget är stödet så lågt att om det vore valresultat, så skulle Liberalerna åka ur riksdagen. Ett sådan scenario förändrar som bekant spelplanen helt.

Det är dock ytterst ovanligt att ett etablerat parti faller ur riksdagen. Förutom Ny demokrati – som bara röstades in i riksdagen under en mandatperiod – var senaste gången ett etablerat parti åkte ur 1940, då Socialistiska Partiet fick lämna riksdagen efter två mandatperioder.

Här är resultatet i opinionsundersökningen från SVT/Novus:

S: 26,3% (valet 2018: 28,3) 

MP: 5,2% (4,4)

C: 8,4% (8,6)

L: 3,4% (5,5)

V: 9,5% (8)

M: 20,5% (19,8)

KD: 5,7% (6,3)

SD: 19% (17,5)

Hur tror du att valet kommer att gå om två år? Vinner Stefan Löfven makten åt Socialdemokraterna för en tredje gång? Eller kommer Ulf Kristersson och Moderaterna att samla tillräckligt stöd för att ta över statsministerposten? Hur ska det gå för Liberalerna – vad tycker du att de borde göra för att lyfta i opinionen?

Skriv gärna dina tankar och åsikter och bidra till ett positivt debattklimat i vårt kommentarsfält på Facebook!