Smittan fortsätter spridas på särskilda boenden.
Nu kräver seniorerna tydliga besked från myndigheterna – om ovaccinerad personal.
– Vår inställning är att ingen ska tvingas vaccinera sig mot sin vilja, men ingen ska heller tvingas ha personal i sitt hem och i sin närhet som medför ökad smittrisk och som man känner sig otrygg med, säger Eva Eriksson på SPF Seniorerna.
Smittspridningen av covid-19 på särskilda boenden i Sverige är fortsatt ett problem. Nyligen förklarade statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten varför han tror det varit svårt att hålla smittan borta från de allra sköraste på boenden.
– Att tro att man kan hålla smittan borta helt och hållet från dem som är så känsliga, det kommer inte att gå. De behöver träffa personer för att få omvårdnad. Då är det oundvikligt att det sker lite smitta då och då, säger Tegnell enligt DN, och fortsätter:
– När man lyckats spåra tillbaka är det ofta personal som tagit med den in.
För ovaccinerade gäller fortfarande råd om undvika nära kontakt med äldre
På onsdagen öppnar Sverige upp samhället, och i stort sett alla restriktioner tas bort – för de som vaccinerat sig mot covid-19.
Samtidigt gäller råden om att hålla avstånd fortsatt för den grupp i samhället som inte vaccinerat sig mot sjukdomen som hittills totalt 14 850 människor i Sverige har dött med.
LÄS MER: Här är restriktionerna som tas bort från 29 september
För ovaccinerade har Folkhälsomyndigheten fortfarande följande rekommendationer:
”Du som inte är fullvaccinerad mot covid-19 bör ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Du bör vidta försiktighetsåtgärder för att undvika att du själv blir smittad och för att undvika spridning av covid-19. Du bör därför, när det är möjligt 1) hålla avstånd till andra människor, och 2) särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.
På tisdagen kom dessutom besked om att personer som bor på äldreboende, har hemtjänst eller hemsjukvård och alla över 80 år nu ska erbjudas en tredje dos vaccin. Den tredje dosen ska tas minst ett halvår efter det senaste vaccintillfället.
LÄS MER: Björn Olsens stora oro – efter beskedet om slopade restriktioner
Kravet från seniorerna: ”Då ska man inte jobba med äldre”
Intresseorganisation för pensionärer SPF Seniorerna välkomnar regeringens och myndigheternas besked om en tredje vaccindos för landets seniorer.
Samtidigt är man oroliga för smittspridningen inom omsorgen.
– Däremot kvarstår risk och otrygghet med omsorgspersonal som inte vaccinerat sig. Vi har att göra med en sjukdom som drabbar äldre hårt. Det är grundläggande att man som senior ska kunna känna sig trygg i sitt eget hem när behöver hjälp från omsorgen. Äldreomsorgen är främst till för oss, och den utförs i våra hem – inom hemtjänsten eller på ett särskilt boende, säger Eva Eriksson, SPF Seniorernas förbundsordförande i en kommentar.
Socialminister Lena Hallengren (S) kommenterade läget i omsorgen i samband med en pressträff på tisdagen.
– Jag tror de flesta, precis jag själv, förväntar sig att de som arbetar i vården är dubbelvaccinerade, sade Hallengren enligt Aftonbladet.
Ministerns besked till de äldre: ”Bedömning i varje enskilt fall”
Eriksson menar dock att det är otydligt vad som gäller i frågan om ovaccinerad omsorgspersonal.
– Ansvariga aktörer på arbetsmarknaden och i politiken har nu haft sen årsskiftet att lösa denna fråga, ändå saknas klara besked. Vår inställning är att ingen ska tvingas vaccinera sig mot sin vilja, men ingen ska heller tvingas ha personal i sitt hem och i sin närhet som medför ökad smittrisk och som man känner sig otrygg med, säger Eva Eriksson på SPF Seniorerna och fortsätter:
– Vill man inte vaccinera sig ska man inte jobba med äldre, omplacering är då rimligt. Därtill måste basala hygienrutiner fungera och skyddsutrustning användas vid behov.
På pressträffen om den tredje vaccindosen öppnade ministern för omplacering av personal som inte vaccinerat sig och som jobbar i vården.
– Det finns heller inget förbud om att fråga om en anställd är vaccinerad eller inte. I det kan det också finnas möjligheter att omplacera en som inte vill vaccinera sig, efter en bedömning i varje enskilt fall, sa socialminister Hallengren, enligt Aftonbladet.
Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida