Pernilla Ehn har jobbat som sjuksköterska i 21 år varav de sista åtta åren på intensivvårdsavdelningen, ett arbete som hon älskar.
Men den extrema arbetsbelastning under pandemin har slitit hårt på Pernilla, så hårt att hon nu väljer att säga upp sig.
Pernilla Ehn, 50, har precis som många andra vårdhjältar haft en tuff vår. Som IVA-sjuksköterska hjälper hon människor att återerövra sina liv, ett jobb som hon har älskat fram till i våras när pandemin slog till mot Sverige.
Den extrema arbetsbelastningen har slitit hårt på Pernilla och hennes arbetskamrater, vilket Expressen rapporterat om tidigare.
– Så är det. Jag tror inte någon av oss som arbetar på intensivvårdsavdelningar i dag mår väl i dag. Det handlar om stressymptom, hjärtklappningar, minnessvårigheter, sömnbesvär och psykiska besvär, säger hon till Expressen.
Pernilla är kritisk till sin arbetsgivare, region Jönköping, och berättar att hon och hennes arbetskamrater har krävt att få högre ersättning och mer vila i arbetet. Men trots att de kämpat för att få regionens uppmärksamhet och förståelse har de inte fått något vidare gensvar.
I stället har det snarare blivit tvärt emot vad Pernilla och hennes kollegor önskat, nyligen fick de nämligen beskedet att deras semestrar skulle kunna komma att ställas in i sista sekund.
Kan leda till hjärtinfarkt
Pernilla har varit ledsen och arg över att inte få något gehör. Men det var inte förrän hon valde att göra en läkarundersökning som hon förstod allvaret med situationen.
Undersökningen visade att blodtrycket var långt över referensvärdet.
– Alla på min arbetsplats känner en enorm frustration över hur nonchalant arbetsgivaren behandlar oss. När jag dessutom fick besked att jag fått förhöjt blodtryck fick det vara nog, trots att jag älskar mitt arbete, säger Pernilla Ehn.
Därför har hon nu valt att säga upp sig. Något som enligt Pernilla känns sorgligt men behövligt.
Pernilla Ehn kommer jobba kvar under uppsägningsperioden. Sedan ska hon börja arbeta för ett bemanningsföretag den 1 september, där kommer hon själv att bestämma hur mycket hon jobbar.
”Enorm utmaning”
Sjukvårdsdirektören i Kirurgisk vård Region Jönköpings län, Kjell Ivarsson, säger att han förstår kritiken och svarar såhär.
– Vi befinner oss i det kanske svåraste uppdrag vi och många andra som arbetar med sjukvård haft. Det är en enorm utmaning för oss i ledningen, men givetvis också för personalen som hanterat svårigheterna fantastiskt bra.
Han säger också att det stämmer att semestrarna kan komma att ställas in, men tror, av allt att döma, att det inte kommer behöva bli så. Och då kommer personalen få tre veckors sammanhängande plus en fjärde under sommaren.