Sjuksköterskor rasar mot sin ersättning – efter tunga slitet på infektionskliniken: ”Ett skämt”

Sjuksköterskor vid infektionskliniken i Region Västerbotten hoppades på ekonomisk ersättning efter allt hårt extrajobb vid pandemins frontlinje. Istället erbjuds de tre extra semesterdagar.

– Det känns som ett ännu större hån än det har gjort tidigare, säger Ida Lindbäck, sjuksköterska på Infektionskliniken på Norrlands universitetssjukhus i Umeå till SVT.

Ingen ekonomisk ersättning

Efter en lång och tuff period med vårdande av covid-19-patienter hoppades anställda vid infektionskliniken i Umeå på ekonomisk ersättning från regionen. Men så blir det inte. 

När det stod klart att personalen erbjuds tre extra semesterdagar istället för bonus var det många som demonstrerade för att visa sitt missnöje. 

“Usel personalpolitik”

En av de som är besviken på regionens “ersättning” är sjuksköterskan Ida Lindbäck, som arbetar på infektionskliniken i Umeå. 

– Man får fråga sig själv om det är värt att stanna kvar och jobba för region Västerbotten när de har en sån usel personalpolitik. De värdesätter inte kunskap eller kompetens som vi personal faktiskt har här på infektionskliniken, säger Ida till SVT

OBS: Kvinnan på bilden har ingenting med personerna i artikeln att göra.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Enligt Ida så är de flera som överväger att byta jobb, då de inte känner sig uppskattade av Region Västerbotten. 

Ida är en av många som kämpat med att vårda covid-19-sjuka på infektionskliniken i Umeå. För SVT berättar hon att region Västerbotten måste börja ta ansvar om de vill behålla sin personal. 

Sjuksköterskorna tröttnar

Hon säger att anställda som annars älskar sina jobb är trötta, upprörda och irriterade. Hon poängterar att de gärna vill vara kvar, men att hon och hennes kollegor frågar sig själva om det är värt det. 

– Visst är vi trötta och behöver återhämtning men tre semesterdagar är ett skämt. Enligt Vårdförbundet har vi medlemmar över 50 000 semesterdagar som vi inte kunnat ta ut och nu blir det fler semesterdagar som bara läggs på hög, säger Ida Lindbäck.

Foto: TT

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.