Ut med skärmarna – fram med böckerna och pennorna.
Nu tar Orionskolan i Visby bort undervisningen med ”paddor” för lågstadiet, uppger TV4.
Detta trots kritik från myndigheter.
Skärmarnas vara eller icke vara har varit en debatterad fråga i skolans värld i flera år.
Forskning har påvisat att tryckta läskällor ger bättre läsförståelse än digitala, uppger Skolverket. De uppmanar därför elever att ”sänka läshastigheten i digitala format när en text behöver förstås på ett djupare plan”.
Artikeln fortsätter under bilden.
Skolverket menar också att texter som elever tar del av digitalt, på olika sätt kan skapa nya läsmönster.
– Det kan handla om att läsaren tas med in i en digital värld där berättelsen förstärks genom olika upplevelser. Till exempel kan berättelsen utspelas i en tredimensionell miljö där läsaren kan titta runt och utföra olika uppgifter, skriver myndigheten på sin hemsida och fortsätter:
– Ett annat exempel är digitala böcker där ljud, text, rörlig- och stillbild kombineras och på så sätt skapas en läsning som involverar flera sinnen.
På Waldorfskolan Orionskolan på Gotland har nu fattat beslut om att ta bort skärmarna som undervisningsmetod, i alla fall för eleverna i lågstadiet. Detta trots att Skolverket rekommenderar att både den digitala och analoga undervisningen ska finnas med redan från första klass.
– Vi tror att det är viktigare att de lär sig skriva för hand i unga år och att de digitala kan komma in senare, säger Kalle Edeús som är rektor på Orionskolan, till TV4:s nyheter.
Skolan har tidigare kritiserats för bristande digital undervisning av skolinspektionen, uppger Sveriges Radio.
Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.