Foto: Shutterstock

Skönhetsklinik tog fel på vilken strupe som var vilken – kvinna dog

Under en skönhetsoperation i december i fjol tog en klinik i Solna norr om Stockholm fel på vilken strupe som var vilken, rapporterar Mitt i.

I stället för att få luftslangen i luftstrupen fick kvinnan den i matstrupen under narkosen. Kvinnan fördes till Karolinska sjukhuset och intensivvårdades, men hennes liv gick inte att rädda.

Efter dödsfallet inledde Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) tillsyn mot kliniken och i september riktade de skarp kritik för flera allvarliga brister.

”Det inte kan uteslutas att det har inverkat på det händelseförlopp som resulterade i att en patient avled”, skriver Ivo i sitt beslut enligt Mitt i.

Bland annat ska kliniken haft brister i rutiner samt patientsäkerhetsarbete och däribland saknat rutiner för akuta situationer, enligt Ivo.

Kliniken uppger i ett svar till Ivo att de till följd av dödsfallet beslutat att preliminärt avveckla hela verksamheten och dragit in alla planerade operationer. De meddelar även att de åtgärdat flertalet av de brister som Ivo pekat på.

Dödsfallet utreds av polisen som vållande till annans död och en person är delgiven misstanke.

LÄS MER