Sjukvården är hårt belastad och underbemannad i och med corona-pandemin. Nu vittnar flera sjuksköterskor om den pressade situationen, och hur illa läget faktiskt är på svenska sjukhus just nu.
En av de som jobbar intensivt i virusets centrum på sjukhuset är sjuksköterskan Katja Fogelberg, 46, som nyligen arbetade 17 timmar i sträck för att behandla smittade. Om hon lämnar patienterna i mer än en sekund riskerar de att dö.
– Flera av mina patienter har varken varit väldigt gamla eller haft bakomliggande sjukdom. Ändå har de blivit väldigt dåliga, säger Katja till Expressen, som intervjuat flera inom sjukvården som arbetar med Covid-19-smittade.
”Fler patienter har varken varit sjuka eller gamla”
Enligt Katja, som ofta arbetar nattskift på Karolinska i Huddinge, så är bilden av corona i många fall värre än vad som sägs.
– Jag läser i trådar där folk skriver att det här är som en vanlig influensa. Så är det säkert för ganska många. Men flera av mina patienter har varken varit väldigt gamla eller haft bakomliggande sjukdom som vi vetat om. Ändå har de blivit väldigt dåliga i den här sjukdomen. Så det går inte att veta. Och det är det som är lite av en skräck för oss, säger Katja till Expressen.
Katja jobbar oftats mellan 21.00 och 07.30 på morgonen, men här om dagen blev det ett 17-timmars pass. På jobbet bär hon munskydd, mössa, glasögon, skyddsrock, handskar, ett par till handskar över de, och ett plastförkläde. När hon andas känner hon av ett motstånd på grund av skyddet, vilket gör att hon blir tröttare än vanligt.
Enligt Katja finns ingen oro så länge skyddsutrustningen räcker till, men när den börjar sina på riktigt bli läget allvarligt.
Dela gärna för att visa andra vad sveriges vårdpersonal just nu utsätts för. De förtjänar allt stöd och alla hyllningar de kan få.