SMHI varnar för ishalka i dag i sydvästra Svealand, i samband med ett nytt nederbördsområde med snö och regn.
Och till helgen gäller en röd varning för höga vattenflöden.
Snösmockan, som på onsdagen orsakade en hel del trafikproblem främst i kustområdena i norra Gävleborg och Västernorrland, har dragit vidare från Västerbottens kustland bort mot Finland.
Men ett nytt lågtryck tar vid, med både regn och snö som drar åt nordost över landet.
– Det ser ut att bli blött i större utsträckning, eftersom det är mildare luft som följer med lågtrycket, säger meteorolog Max Schildt vid SMHI.
Artikeln fortsätter under bilden.
Risk för underkylt regn
För torsdagen har SMHI utfärdat en gul varning för ishalka.
– Nederbördsområdet har en framkant med snö, och i bakkant regn. Däremellan finns en risk för underkylt regn och därför finns en gul varning för plötslig ishalka. Den gäller sydvästra Svealand, i stora drag Värmland och Örebro län, och bort mot Västerås och sydligaste Dalarna, säger Max Schildt.
På Trafikverkets översiktskarta var på torsdagsmorgonen flertalet stora vägar i Värmland, Örebro och Västmanlands län och norrut markerade med gult eller rött, det vill säga med risk för besvärligt väglag eller med besvärligt väglag i form av halka och/eller snörök och snödrev. Men ännu vid halv tio-tiden på förmiddagen hade Trafikverket inga stora störningar inrapporterade.
– Ute på de stora vägarna har vi saltbilar ute, men man bör köra med försiktighet, säger Katarina Wolffram vid Trafikverkets pressjour.
Tre cyklister skadade
I centrala Örebro ledde ishalkan till att ett 40-tal cyklister körde omkull på torsdagsmorgonen, varav minst tre skadade sig. Kommunen hade personal på plats vid Storbron vid Örebro slott för att hindra fler olyckor innan vägsträckan saltats, rapporterar Nerikes Allehanda.
Till helgen gäller röd varning för höga flöden på flera håll där det kommit stora snömängder de senaste dagarna.
– Den mildare luften kickar i gång en snösmältning, i kombination med att det kommer en hel del regn. Det ger höga flöden i bäckar och mindre åar, säger Max Schildt.
ANNA LENA WALLSTRÖM/TT