Tantolunden på Södermalm i Stockholm. Arkivbild. Foto: HOSSEIN SALMANZADEH / TT kod 11860

Snusk sprids i Mälaren – då avråds simsugna från att ta ett dopp: ”Vänta med att bada”

Under förra året släpptes enligt Stockholm Vatten och Avfall cirka 66 miljoner liter orenat avloppsvatten ut i Mälaren, rapporterar TV4.

Anders Lundin som är miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Stockholms stad uppmanar stockholmarna att ha koll på statusen vid den badplats man tänkt svalka sig vid.

Den främsta orsaken till detta är kraftig nederbörd.

–Det är jättestor skillnad på om det är ett torrt år eller om det är ett blött år, säger Anders Lundin, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Stockholms stad, till kanalen.

Han förklarar att det gamla avloppssystemet som inte separerar spill- och regnvatten kan orsaka översvämningar av orenat vatten när det regnar kraftigt.

Då ska man vara försiktig med att bada

För att åtgärda detta kommer en tunnel byggas mellan Bromma och Henriksdal. Tanken är att den ska vara klar om 5 år, och kunna hantera mer regnvatten.

– Förra året regnade det 15 till 20 procent mer än vad det gör ett normalår och då får man också räkna med att det blir en större mängd breddningar, säger Lundin till TV4.

Han rekommenderar alla badsugna stockholmare att se över statusen på samtliga badplatser på havs- och vattenmyndighetens hemsida.

– Första dagarna efter kraftigt regn ska man ta det lite försiktigt med bad. Det mesta är borta på ett par dagar, så vänta med att bada, säger han till kanalen.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev