Foto: Facebook Stefan Löfven/Jonas Ekströmer, TT

Stefan Löfven i coronakarantän – isolerar sig själv: ”Allvarlig situation”

Statsminister Stefan Löfven har satt sig själv i isolering.

Anledningen är att en person i hans närhet vistats nära en person med covid-19, skriver han på Facebook.

Antalet nya coronafall rusar på flera håll i landet och nya, lokala restriktioner på platser där totalt sju av tio svenskar berörs, har införts bland annat i Stockholm.

Talen över bekräftade antal smittade har fördubblats i Sverige på två veckor, och de högsta dödssiffrorna sen närmare fyra månader har rapporterats in till Folkhälsomyndigheten.

– Redan nu har många fall rapporterats, ingenting talar för att det stannar av. Ökningen i Sverige har blivit allt större vecka för vecka. Drygt en fördubbling på två veckor, med en bit över 130 000 fall i Sverige, sade statsepidemiolog Anders Tegnell under Folkhälsomyndighetens pressträff t tisdags.

STOCKHOLM 20201103 Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronaläget. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Nu berättar statsminister Stefan Löfven att han satt sig själv i karantän.

Han är själv inte smittad av coronaviruset – men har visats i närheten av en annan person som har träffat en person med bekräftad covid-19.

– I dag så vill jag berätta om en sak som jag fick veta i går eftermiddag. En person i min närhet har i sin tur vistats nära en person med bekräftad covid-19, skriver Löfven på sin Facebook-sida.

”Vi mår bra”

Varesig Stefan Löfven eller hans fru Ulla har testats, men kommer att hålla sig i karantän.

– Vederbörande har testat negativt men på inrådan av läkare håller min fru Ulla och jag oss isolerade tills vidare. Jag arbetar på distans. Vi mår bra och har inga symtom. I enlighet med rekommendation från vården kommer vi att ta coronatest så fort det är möjligt. Det är det enda ansvarsfulla att göra i det här läget, skriver Stefan Löfven.

Han uppmanar samtidigt svenska folket att lyssna på de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten ger uttryck för.

– Utvecklingen går åt fel håll snabbt. Fler smittas. Fler dör. Det är en allvarlig situation, skriver Löfven.

– Som ni vet så har Folkhälsomyndigheten, utöver de nationella riktlinjer som finns, efter samråd med de regionala smittskydden infört så kallade lokala allmänna råd i flera regioner. Som jag brukar säga, det är inte allmänna tips utan det är det som gäller.

I dag så vill jag berätta om en sak som jag fick veta i går eftermiddag.En person i min närhet har i sin tur vistats…

Posted by Stefan Löfven on Thursday, November 5, 2020
#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);