Stor del av svenskarna vill kunna betala med kontanter – men få nyttjar dem

Kontanter är ett viktigt betalmedel som flera i samhället behöver för att kunna göra sina inköp i vardagen.

Men på sikt så ser det ut som att kontanterna kommer att fortsätta att ersättas av digitala betalmedel.

Trots att allt färre betalar med kontanter så är det många som vill att de finns kvar.

Under hela 2000-talet och framåt har kontanterna blivit mindre och mindre populära som betalmedel.

I juni i år var det endast 1,5 procent av alla pengar som cirkulerar i Sverige som utgjordes av kontanter. För 20 år sedan var 10,7 procent av alla pengar kontanter, enligt SVT.

Majoriteten vill ha kvar kontanterna

Men trots att allt fler väljer bort kontanterna som betalmedel och istället använder sig av kort och swish så ömmar många för att de ska finnas kvar.

Enligt en Sifo-undersökning framkom det att 80 procent av befolkningen vill ha kvar kontanterna som möjligt betalmedel. För tre år sedan var det 66 procent som ville samma sak.

Man kan tänka sig att kriserna med pandemin samt kriget i Ukraina har lett till att folk vill ha kvar kontanterna, då de aldrig påverkas av teknikstrul.

Enligt Robert Bergqvist, senior ekonom på banken SEB som SVT har intervjuat, så kommer kontanterna att finnas främst för beredskapsskäl, ifall trenden med den minskade kontantanvändningen fortsätter.

Utredningen ställer inga krav på kontantbetalning

En statlig utredning kring bland annat kontanterna blev klar tidigare år och innehåller flera lagförslag. Men det finns inget förslag på lag som ska kräva betalningsmottagare att de ska behöva ta emot kontanter. Men det finns undantag – receptbelagd medicin och skatt ska alltid kunna betalas med kontanter.

Vissa riskerar att stängas ute

Många i samhället föredrar fortfarande kontanter, inte minst äldre personer. I takt med att allt färre butiker, bensinstationer och restauranger tar emot kontanter så finns det en risk att de personerna stängs ute.

– Alla ska vara delaktiga i samhället. Vi ska inte stänga ute någon på grund av att man inte har möjlighet att ta till sig tekniken, av olika skäl då, säger Robert Bergqvist till SVT.

I statens utredning menar man dock att det är onödigt med en lag som ska kräva att betalningsmottagare tar emot kontanter. Man anser att det finns en marknad för kontanter vilket gör att flera aktörer frivilligt tar emot kontanter, däribland flera butikskedjor.

Själv tycker jag att det känns skönt att ha lite kontanter hemma!

Tycker du att man borde sluta med kontanter som betalmedel? Skriv gärna dina åsikter i en kommentar på Facebook!

 

Läs mer om...