Studenten: Därför festar ungdomar – mitt under coronapandemin: ”Det är vi som…”

Smittspridningen skenar i Sverige och runt om i världen varnar man för att det är bland unga coronaviruset ökar allra mest.

Trots det kommer rapporter om stora fester där ungdomar trängs. I en debattartikel på Aftonbladet svarar studenten Hedda Ljunggren, 21, med en rejäl känga till vuxenvärlden.

Under hösten är det bland unga människor som smittspridningen av covid-19 ökat allra mest.

Gång på gång har Folkhälsomyndigheten och regeringen kommit med restriktioner och bett, framförallt unga, att hålla sig till dessa. För det är kanske inte just de unga som blir allvarligt sjuka, men de kan smitta någon, som kan smitta någon som i slutändan dör.

LÄS MER: Här festar resenärer på färjans proppfulla dansgolv – trots restriktionerna

Trots allt striktare restriktioner kommer det rapporter om stora fester där hundratals ungdomar trängs mitt i pandemin.

Och så sent som i förra veckan larmade också flera vårdcentraler om att unga som inte har ett enda symptom, testar sig för att kunna medverka på dessa partyn.

Flera har ställt sig frågan varför? I en debattartikel på Aftonbladet svarar Hedda Ljunggren, 21, på just det.

”Det är vi som får smisk”

Hon är 21 år gammal och när hon, om nio år, ska fira sin 30-årsdag är det möjligt att jorden som vi lever på har nått två grader temperaturförhöjning. Något som kommer medföra stora allvarliga konsekvenser för allt levande på jorden.

Foto: Shutterstock/Staffan Löwstedt/SvD/TT

Enligt Hedda verkar det vara lätt för Sveriges politiker och makthavare att skylla på att ungas beteende under pandemin är ett hot mot riskgrupper och vårdpersonal. Och då snabbt enas om restriktioner för att skydda samhället.

Men när det kommer till framtiden och det liv som ska levas på jorden av den yngre generationen och framförallt kommande, tycker Hedda inte att det finns samma entusiasm.

Ta yngre generationen på allvar

Där ser hon i stället att hennes jämnåriga drar det tunga lasset. Bland annat menar hon är det den yngre generationen som shoppar second hand, cyklar och åker kommunalt och spånar fram miljövänliga företag.

– Men i era ögon är det vi som har ett icke-hållbart levnadssätt. Det är vi som får smisk på fingrarna för att vår livsstil hotar riskgrupper vars pensionsfonder är investerade i kol och olja. Vi gör pressad vårdpersonal sjuka, som om det är vi som underfinansierat vården och inte lagt upp beredskapslager, skriver Hedda i debattartikeln och fortsätter:

– Och när det är vi unga som anses vara hotet, då går det snabbt och smidigt för er att införa regler som ska ändra vårt beteende. Men när det kommer till era barns framtid, våra livsöden, så finns inte samma beslutsamhet.

Nu vill Hedda se att politiker och makthavare tar den yngre generationens liv på allvar.

– Så jag ber er, ta ungdomars liv på allvar. Då kanske ungdomen slutar festa, som om morgondagen inte finns.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.