Idag är det källkritikens dag. Det är Metros Viralgranskaren som står bakom initiativet och flera andra medier och institutioner väljer haka på trenden för att uppmärksamma att källkritiken blir allt viktigare.
Det senaste året har källkritiken varit ett hett ämne och många pratar om fejkade nyheter både här hemma i Sverige och utomlands – inte minst i samband med valet i USA.
Det finns dock några enkla knep man kan använda för att ta reda på en nyhet är fejk.
1. Syna bluffen
Artiklar som är för bra eller för upprörande eller galna är ofta just det – för bra. Var skeptisk mot det du hittar och läs hela texten.
2. Kolla sajten
Var är texten publicerad? Om du inte känner igen sajten så ta reda på vem som står bakom den. Är det en seriös nyhetsajt med en ansvarigutgivare?
3. Kolla fakta
Se om du kan hitta underlaget för texten? Oftast finns det något att googla i artikeln så du kan dubbelkolla fakta. Om det inte finns källhänvisningar i artikeln så välj ut nyckelord, till exempel platser och namn, och sök på dem.
4. Kolla bilden
Ett av de bästa sätten att granska en artikel är ofta att titta på bilderna. Fejkade storys har fejkade bilder. Gå till Google och gör en bildsökning på bilderna, då kan du oftast se om bilden kommer från något annat.
5. Följ med i storyn
Fortfarande osäker? Följ utvecklingen av storyn och se hur andra gör. Man måste inte dela på en gång. Man kan vänta för att se om det stämmer.
6. Avpublicera
Vi kan alla gå på en nitlott. Det är inte ditt fel om du blivit lurad, men om du fortsätter dela något som du vet är falskt blir man en del av problemet. Ta bort delningen om du får ny information och skriv gärna en rad om att det blev fel den här gången. Om vi alla blir ödmjukare och erkänner våra misstag kan vi tillsammans göra nätet till en ärligare plats.
Var med och DELA de här tipsen för att stoppa bluffarna på nätet. Varje liten del är viktig. Tillsammans kan vi göra skillnad.