Trots debatten om att husdjur, vilda djur och en hel del människor faktiskt far illa av fyrverkerier, väljer en svensk kommun att fira nyårsafton med något större fyrverkeri än vanligt.
Beslutet får djurvänner att rasa.
Det är många som ser fram emot de där minutrarna vid tolvslaget på nyårsafton, när färgexplosionerna bränner av mot den mörka himlen.
Men varje år är det tusen och åter tusen djur och människors lider av smällarna i skyn.
Varje år hör vi berättelser om hundar, hästar, katter och andra djur som flytt av skräck, djur med panikångestattacker och djur som skadats, i vissa fall till och med dött.
LÄS MER: Hunden dör av skräck i sin husses famn – efter höga smällarna från raketer: ”Oskyldigt liv”
Men det är inte bara djur som far illa. Fyrverkerierna skräpar också ned och under fyrverkerisäsongen är det också många människor som skadas.
Polisens vädjan inför nyår: ”Hjälp oss att undvika onödiga olyckor”
Det är också en av de dagar som polisen har extra mycket att göra.
”Varje år får polis och räddningstjänst hantera en mängd olyckor med nyårsfyrverkerier. Nyårsnatten är en intensiv natt då polisen prioriterar ärenden på bästa sätt. Hjälp oss att undvika onödiga olyckor eller händelser”, skriver polisen på sin Facebook.
Till följd av detta har flera svenska kommuner börjat bojkotta fyrverkerier helt, medan andra valt att ersätta dem med en ljusshow.
Men i år är det en kommun som går mot strömmen.
I Örnsköldsviks kommun planerar man att ringa in 2023 med ett extra stort fyrverkeri.
Bakom initiativet står lokala aktörer som First Hotel Statt, Elite Plaza Hotel och Cesamgruppen.
”Jättefyrverkeriet” som Allahanda rapporterat om, har fått skarp kritik från djurägare.
LÄS MER: Trots debatten– svenska kommunen planerar större nyårsfyrverkeri än vanligt: ”Kommer att märkas”
Hästägaren Malin ryter ifrån mot fyrverkerierna
En av de personer som vänder sig mot årets fyrverkeri är Malin, som har sina hästar på lösdrift i Öviks kommun.
I ett inlägg på Djurskyddet Örnsköldsviks Facebook, skriver hon om vad dessa fyrverkerier betyder för henne som hästägare men också för djuren.
”Det är med en klump i magen man läser att tillståndet för det stora fyrverkeriet i Örnsköldsvik har blivit godkänt. Som djurägare till både katter, hund och hästar känns ett fyrverkeri både egoistisk och oempatiskt. För oss som i främsta hand har hästarna på lösdrift (djuren går utomhus dygnet runt med tillgång till ligghall), så innebär en sånt här påhitt en större tillställning för oss djurägare för att göra den så säker för alla inblandade som möjligt”, skriver Malin på Facebook.
Hon tillägger:
”Fyrverkerier utgör en mycket stor risk för alla djur, men om vi ska rikta in oss på just hästar som är flyktdjur, så kan vi nästan varje år läsa om hästar som sliter sig i panik och hittas flera dagar senare döda. En häst förstår inte var det är som händer när himlen lyses upp och det kommer oväntade smällar. Deras instinkt säger åt dom att fly och dom bryr sig inte vem, eller vad som står i vägen. Vi har ston som både har föl vid sidan, och ston som kommer att få föl. Det betyder att konsekvenserna av fyrverkerier kan ha förödande konsekvenser och dödlig utgång om stoet skulle bli så stressad att hon i panik kastar fölet”.
De senaste åren har Malin tillbringat i hagen tillsammans med sina hästar, för att se till att ingen av dem flyr i panik. I år har hon däremot fixat stallplats till alla sina hästar. Trots det känner hon sig inte lugn med situationen.
”Chansen att dom skadar sig försvinner nämligen inte, då dom även instängda i boxar kan skada sig allvarligt”, skriver hon.
Det extra stora fyrverkeriet i kommunens ham, ser Malin inte som något välkomnande. Snarare tvärt om.
”Ett nyår för oss ”hästmänniskor” betyder alltså hästar instängda i minst 18h, och att se det nya årets firas in i panikslagna ögon på ett djur. Detta för att människor ska få roa sig med några glittrande fyrverkerier som skrämmer både djur, människor och skräpar ner vår natur. Ett välkomnade för Ö-viksborna? Snarare ett svek.”