Svenske fotografen Jonas Classon tog sagolik bild på uggla i natten – nu prisas han internationellt

Bilden på lappugglan i Närke har tagit världen med storm.

Svenske fotografen Jonas Classon har nu prisats på prestigefyllda tävlingen Siena International Photo Awards.

Men på grund av coronapandemin får han hämta ut priset hemma i affären.

– Jag slipper åtminstone stryka smokingen, säger Jonas till Newsner och skrattar.

Det var i kategorin ”djur i sina miljöer” som Jonas Classon från Kumla kammade hem förstapriset – efter sin fantastiska vinnarbild på en lappuggla i månskenet.

Av totalt 48 000 fotobidrag från hela världen var det alltså en uggla från Närke som tog hem guldet.

Jonas vinnarbild. Helt fantastisk. Foto: Jonas Classon/pressfoto

Efter succén har han bland annat medverkat på en helsida i The Times, och bilden har publicerats i många stora internationella medier såsom Sunday Times. Dessutom har hans foto uppmärksammats i svenska nationella medier som SVT och TV4.

– Det känns helt fantastiskt så klart, sen blir man lite golvad, man är så inne på att bocka av varje enskild intervju. Man blir lite fartblind. Men med lite perspektiv så är det ju helt otroligt vad som hänt, säger Jonas till Newsner.

Och fortsätter:

– Jag trivs ju egentligen bäst ute i skogen så den här uppståndelsen har varit lite omtumlande, säger Jonas och skrattar.

På Instagram heter han @jonasclassonphotopgraphy och där lägger han upp många av sina naturfoton.

Får hämta ut pris i affären

Men på grund av coronapandemin blev det ingen traditionell prisutdelning på plats i den italienska kulturstaden.

– Prisutdelningen ställdes in på grund av pandemin, så det blir åka förbi affären, ta en kölapp och vänta på min tur. Jag vet att det kommer en kristallstatyett med kurir som jag får hämta ut, säger Jonas och fortsätter:

– Jag slipper åtminstone stryka smokingen, så det var skönt, haha. Men det hade så klart varit roligt att få ta emot pris under sådan ceremoni.

Foto: Terese Andersson/pressfoto

Vad minns du från fototillfället när du fångade ugglan?

– Jag minns allt faktiskt. Jag hade följt ugglan i dryga månaden och hade fått massor av bra bilder. Men just den här kvällen när det skulle bli fullmåne hade jag extra förhoppningar. Ugglor och måne hänger ju ihop. De är skymnings- och gryningsaktiva, det blir en extra stämningsfaktor i bilden, säger Jonas.

Han lyckades lokalisera ugglan relativt snabbt den där kvällen i Örebro.

– Sen flög den iväg in i skogen och jag tappade den visuellt för en stund. I och med att jag hade följt ugglan under en längre tid kände jag till dess rörelsemönster. Till slut hittade jag den igen när jag trodde den skulle sitta på en nattkvist. Det var mörkt och svårt få en bra bild, så jag tog in en extra ljuskälla. Jag backade ner min bil i diket för att få en nyans av ljus. Samtidigt går det ju inte att rikta strålkastarna rakt mot den. Då flyger den iväg direkt. Det blev en nyans som har gjort att bilden ser så orealistisk ut. Ser nästan ut som illustration. Det är detaljrikedom i kombination med att ugglan visar sin starkaste karaktär, den sura uppsynen och samtidigt fixerar klon mot en sork.

Har du försökt hitta samma uggla igen?

– Den var kvar några dagar till efter det här. Sen hade jag lite andra projekt och då hade den dragit vidare. Troligen är det en ungfågel som var förbi för att hitta föda, det var en tacksam biotop för ugglan. Sen drar de sig söderut. Jag var där i totalt 40 dagar, morgon som kväll, för att få till den här bilden.

Foto: Per Knutsson/pressfoto

I och med detta lärde han känna ugglans rörelsemönster.

– Det är en förutsättning för att kunna få den typen av läge. Man får lägga tid på att lära känna fågeln. Vi blev kompisar till slut. Det blir som en ömsesidig respekt. Vi var nästan sida vid sida. Det finns ingen fågel jag hellre hade fått pris för än den där. Den var väldigt samarbetsvillig.

Har du gett ugglan något namn?

– Nej, det lämnar jag osagt.

Jonas fotar massor av fåglar och finns bland annat på Instagram under @jonasclassonphotograpy. Foto: Jonas Classon/pressfoto

Tiden på sjukhus ledde till fåglarna: ”Visade vägen ut ur mörkret”

Jonas arbetar som fågelfotograf på heltid. En sjukdomsbild och en tid på sjukhus gjorde att han började intressera sig för yrket.

– Jag har utställningar, föredrag och arrangerar resor som utbildningsledare över världen. Nu har jag precis gett ut min första bok ”Svart album” som handlar om min sjukdomshistoria, och hur fåglarna visade vägen ut ur mörkret, säger Jonas Classon.

Det blev en slags terapi, förklarar han.

– När jag var svårt sjuk som tonåring för tio år sen upplevde jag mina möten med fåglar som ljuspunkter. I serien ”Svart album” har jag försökt fotografera dem på samma sätt, upplysta i mörk omgivning. Det är en väldigt personlig bok efter mina år på sjukhus.

Denna period blev avgörande för ditt val att satsa på fotografyrket?

– Ja exakt, helt och hållet. Lappuggla var ett avgörande. Jag hade en sjukhuslärare vid namn Nisse som var ornitolog. Han tog med mig genom skog och mark och ett av mötena var med lappugglan. Jag har fotograferat lappuggla varje år sen dess.

Jonas Classon, vinnare i Siena Awards 2020. Foto: Per Knutsson/pressfoto

Coronapandemin har lett till att fler och fler upptäckt naturen i närområdet. Jonas menar att det finns mycket spännande att utforska lokalt.

– Att en Örebrobild vunnit i en av världens största tävlingar är häftigt. Det säger väl också någonting om styrkan i att gräva där man står. Det finns magiska upplevelser att hitta hemma i trädgården.

Framöver väntar bland annat ett projekt där lappugglan också finns med i bilden.

– Det är ju min bok ”Svart album” som jag precis gett ut. Nästa projekt handlar om lappugglor generellt, där bilden är en del i ett större projekt som presenteras lite längre fram.

Här hittar du Jonas Classons Instagram-sida @jonasclassonphotography där han publicerat många av sina häftiga bilder!

Stort grattis till utmärkelsen, Jonas! Vilket fantastiskt fotografi. Dela gärna vidare inlägget för att gratulera honom till denna framgång!

 

Läs mer om...