Sverige är ett av länderna som kommit längst i utvecklingen vad gäller det kontantfria samhället.
Men alla är inte lika glada – exempelvis har pensionärernas riksorganisation PRO protesterat.
– Det är en lång utveckling som skett över flera decennier som har att göra med att vi får ut löner direkt på bankkonto, att vi byggt upp infrastruktur för kortbetalningar som blivit populärt. Att det på senare år kommit betaltjänster som används i situationer där vi tidigare använde kontanter, säger Niclas Arvidsson, forskare på KTH, till SVT.
Han pekar också ut lagstiftningen i Sverige som orsak.
– Handlare kan säga nej till kontanter, det finns inte i andra länder på samma sätt, säger Arvidsson till SVT och pekar också ut folks teknikintresse samt bankernas egna affärsintressen som anledningar till att vi går mot ett kontantfritt samhälle.
Enligt en stor undersökning som Arvidsson hänvisar till uppgav hälften av handlarna att kontanter slutar tas emot senast 2025.
– Sverige är ett av länderna som ligger absolut längst fram, säger Arvidsson till SVT.
För pensionärernas intresseorganisation PRO är kontanterna en viktig fråga. De har gått så långt att de uppmanat folk att skriva under med namn – för att få politikerna att behålla våra kontanter.
”När det blir svårare och dyrare att använda kontanter drabbas framförallt äldre människor, personer med funktionsnedsättningar, föreningslivet, småföretagare och personer i glesbygd. PRO har länge krävt att bankerna måste ta ett större ansvar för att hantera kontanter, bland annat genom nätverket Kontantupproret”, skriver PRO på sin hemsida.
Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.