Efter sju år i Sverige fick Amela Kalac, 24, hennes tre syskon och deras sjuka mamma beskedet att de skulle utvisas till Serbien. Nu måste de säga farväl till sina vårdjobb och flytta till ett land där de inte är trygga eller känner sig hemma, berättar Amela för Newsner.
– Det blir fruktansvärt svårt att börja ett liv där man känner att man inte tillhör eller är trygg. Min lillebror har ingen anknytning till Serbien överhuvudtaget, säger Amela till Newsner.
Systrarna Kalac jobbar inom inom vården i Grästorps kommun och på sjukhuset i Lidköping. Sedan pandemins utbrott har de känt sig extra viktiga på sina jobb, då de dagligen har hjälpt äldre och sjuka.
Tanken på att lämna allt får det att knyta sig i magen på Amela, som kallat Sverige sitt hem i sju år, men Migrationsverket finner ingen anledning för familjen att stanna i Sverige.
Systrarna Kalac får inte stanna i Sverige
Familjen Kalac består av syskonen Amela, Arnela, Ilda och Dino, och deras psykiskt sjuka mamma. Alla kom till Sverige för sju år sedan, tillsammans med barnens pappa, som senare hastigt gick bort i lungcancer.
Familjen flydde från Serbien på grund av förföljelse och privata skäl. Några i familjen har bland annat fallit offer för våld och övergrepp, som gjorde det ohållbart att stanna.
Deras nya hem blev Grästorp, i Västergötland, där barnen började i skola.
Sju år senare ser Amela, 24, och hennes familj Sverige som sitt enda hem. Amela har gått naturvetenskaplig linje på gymnasiet, och efter det fick hon jobb inom äldreomsorgen i Grästorps kommun.
Hennes syster Arnela, 23, arbetar som undersköterska i Lidköping. Den tredje systern tar studenten i vår, och lillebror Dino går i åttonde klass.
– Dino pratar bara svenska, han skriver enbart på svenska. Han har hjälp från BUP här. Han har ingen anknytning till Serbien, förutom trauma, berättar Amela.
”Känner mig svag”
Syskonen hoppades att familjen aldrig skulle behöva återvända till Serbien, men Migrationsverket har meddelat att familjen ska utvisas. Ett beslut som gör familjen förkrossad och desperat.
– Vi har vistats i Sverige legalt under hela den här tiden. Vi sökte asyl redan när vi kom till Sverige för sju år sedan, sedan har allt bara tagit tid. Vi är chockade och besvikna och beslutet för att de känner till vår bakgrund, men vill utvisa oss ändå.
Amela berättar att hotbilden som gjorde att hon och familjen blev tvungna att fly kvarstår, vilket hon hoppades skulle vara en anledning för Migrationsverket att ändra sitt beslut.
– Som en kvinna känner jag mig väldigt svag, för att jag har sett det. I Serbien är det männen som har makt överallt, säger Amela.
Förutom systrarnas anställningar och Dinos utbildning så är Amela rädd för vad som ska hända när mamman inte längre får ha kvar sin gode man i Sverige.
Migrationsverkets bedömning
Migrationsverket menar dock att familjen erbjuds vård även i Serbien, och att de saknade tillräckliga skäl att få stanna redan för sju år sedan när de kom till Sverige och det första beslutet togs.
”Det krävs väldigt speciella omständigheter för att till exempel etablering i Sverige ska vara tillräckligt för att beviljas uppehållstillstånd. Bland annat ska det röra sig om en mycket lång legal vistelsetid, vilket Amelas tid i Sverige inte anses vara enligt praxis”, skriver Annica Dahlqvist, presskommunikatör och utbildare på Migrationsverket i ett mejl till Newsner.
Hon fortsätter:
”Migrationsverket har i Amelas ärende kommit fram till att det finns en viss anpassning till Sverige i form av kunskaper i svenska, socialt nätverk och arbete men att det tyvärr ändå inte når upp till en sådan omfattning att det är en sådan undantagssituation som lagstiftaren menat krävs för att ett uppehållstillstånd ska kunna beviljas på grund av det”.
Polis och åklagare i Serbiens uppgift att skydda
Amela ser det starka behovet av vårdpersonal som ett skäl att låta familjen stanna i landet, men också den hotbild som finns mot dem i Serbien.
När Newsner frågar Migrationsverket hur de ser på det hot som Amela menar finns mot familjen svarar de:
”Migrationsverket har bedömt att de hot som Amela berättat om är kriminella handlingar som utförts av enskilda personer i Serbien och att det därför är polis och åklagare i Serbien som i första hand ska skydda henne mot detta. Det är en grundläggande princip inom asylrätten att man först ska uttömma möjligheterna att få skydd i sitt hemland innan man ansöker om och beviljas internationellt skydd”.
Landinformation visar också att Serbien har ett tillräckligt välfungerande rättssystem och att det därför inte heller finns tillräckliga skäl för henne att inte försöka få skydd i hemlandet från de kriminella som hon uppger är ett hot mot henne där”, skriver presskommunikatör Annica Dahlqvist.
I hopp om att Migrationsverket ska låta familjen stanna har Amela startat en namninsamling där målet är att få så många underskrifter som möjligt. I skrivande stund har de över 7 500.
– Det är allt vi kan tänka på just nu, säger Amela till Newsner.